Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Utbildning

[Publicerad 2019-03-21]

12 000 Göteborgselever träffar författare under Litteraturveckan

Två av Litteraturveckans författare: Petrus Dahlin och Monica Zak. Foto: Pierre Björk, Bengt Oberger

Möten som skapar läslust. Under första veckan i april kommer mer än 12 000 Göteborgselever få träffa en författare eller illustratör – det är dags för den årliga Litteraturveckan. Ett arrangemang med syfte att uppmuntra barns lust till läsning.

I år kommer 47 barn- och ungdomsboksförfattare och illustratörer till Göteborg för att besöka skolor runt om i staden under Litteraturveckan. Arrangemanget är ett samarbetsprojekt mellan stadens barnbibliotekskonsulent, skolbibliotekskonsulent, barn- och skolbibliotekarier och lärare ute i stadsdelarna med stöd från Västra Götalandsregionen. Omfattningen på Litteraturveckan är unik i Sverige och några av författarna har varit med ända sedan starten för mer än 25 år sedan.

Spritt i hela staden
I år får elever i årskurs 2, 5 och 8 besök. Det är ett sätt för arrangörerna att stärka upp jämlikheten över staden och arbeta för att alla elever i dessa årskurser ska få ett författarbesök.

– På så vis får alla barn i Göteborg under sin skoltid lära känna minst tre författarskap och träffa författarna i sitt klassrum eller på sitt närmaste bibliotek. Studier visar att författarbesök har en positiv inverkan på barns läs- och skrivlust, säger Bodil Alvarsdotter, barnbibliotekskonsulent på Stadsbiblioteket Göteborg.

Mötet med barn ger inspiration
En av de författare som kommer till Göteborg under Litteraturveckan är Monica Zak. Hon har skrivit barnböcker sedan 1970-talet och gett ut omkring 46 böcker. Hon menar att Litteraturveckan är ett unikt sammanhang som mer än en gång gett henne inspiration för fler böcker.

– Jag minns speciellt när jag träffade elever på Herrgårdsskolan som hade läst min bok Ava och hunden som kom bort, och skrivit egna helt otroligt roliga berättelser om Ava. Jag blev så förtjust och inspirerad att jag skev två böcker till om Ava. Mina positiva erfarenheter från Herrgårdsskolan har jag fört vidare och fått barn runt om i landet att skriva och illustrera egna Ava- och Bevaberättelser, berättar hon.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Genomgång av totalekonomin för Projekt Skeppsbron, utredning av hur av hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas och central samordningsfunktion för omplacering och omställning var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 19 juni. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling