Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Trafik

[Publicerad 2008-05-26]

200 med Västtrafikkort ville prova att gå med i bilpool

Närmare 200 göteborgare som reser på Västtrafiks månadskort har nappat på erbjudandet att bli gratismedlem i en bilpool under tre månader. Det har gjort att bilpoolen Sunfleet fått starta nya platser på flera ställen i stan.

– Vi har fått 114 nya privata användare sedan kampanjen startade 1 mars. Det är svårt att säga hur stor betydelse erbjudandet haft, men vi har öppnat ett antal nya pooler de sista månaderna därför att beläggningen ökat, säger Susanne Malmström på Sunfleet Carsharing.

Söker fler platser

På Nordenskiöldsgatan, Skeppsbron, Masthuggstorget och vid vagnhallarna i Gårda har Sunfleet startat nya poolplatser med en till två bilar på varje ställe.

– Och nu söker vi fler platser i Majorna, Masthugget, Klippan och Frölunda för att täcka in behov i de områdena, säger Susanne Malmström.

Sunfleet Carsharing är ett kommersiellt företag som ägs av Volvo/Ford och fungerar ungefär som en vanlig biluthyrning, med den skillnaden att man kan hyra bil per timme och att alla bilar är miljöfordon.

63 nya medlemmar i Majornas bilkooperativ

Erbjudandet till alla med ett registrerat Västtrafikkort gällde även gratis prova-på-medlemskap i Majornas Bilkooperativ. Det är en ekonomisk förening där medlemmarna förutom en insats på 3.500 kronor och årsavgift på 800 kronor ”betalar” med eget arbete, till exempel städning och tvätt av bilarna, för att hålla nere kostnaderna.

– Vi har fått 63 prova-på-medlemmar och tio nya betalande medlemmar, det tycker vi är strålande bra, säger Ulla M Andersson, ordförande i Majornas Bilkooperativ.

Det leder dock inte till att bilparken utvidgas ännu.

Poolen på Packhusplatsen släpps helt fri

– Nej, vi måste först se hur många av de 63 som stannar kvar efter provperioden. Och skulle det bli tjockt i beläggningen har vi samarbetsavtal med biluthyrningsfirmor, så ingen ska behöva stå utan bil.

Sunfleet Carsharing sköter även Göteborgs Stads centrala bilpool, med 23 miljöbilar fördelade på tre poolplatser. I drygt två år har två av platserna den varit öppna för allmänheten under kvällar och helger. Susanne Malmström kan konstatera att intresset varit stort och nu släpps den ena poolen, Packhusplatsen, helt fri och blir bokningsbar för allmänheten dygnet runt.

– Ungefär 25–30 procent av bokningarna kommer numera från allmänheten. Det stämmer ganska väl med hur det ser ut i våra pooler på andra håll i landet, säger Susanne Malmström.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Förstudie om gränslös vård i Angered, Göteborgs Stads risk- och sårbarhetsanalys och Göteborgsförslag [828] Hearing om Västlänkens tidplan, budget och miljö. Det var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen 11 september. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling