Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Miljö & kretslopp

[Publicerad 2019-03-22]

50 000 barn städar kring skolor och förskolor i april

Foto: Park- och naturförvaltningen

”Vi håller rent” ett säkert vårtecken. Omkring 50 000 barn har anmält sig till årets vårstädning Vi håller rent. Och Mathias Stenback, projektledare på park- och naturförvaltningen, konstaterar att det har blivit något av ett vårtecken i staden. ”Det är rätt härligt när man ser att barnen är ute och städar under april månad”, säger han.

”Vi håller rent” är ett projekt som sker i samarbete med Håll Sverige Rent. Poängen är att genom ett pedagogiskt upplägg tillsammans med skolor och förskolor lära barn (och deras lärare) mer om natur, miljö och hållbarhet.

Nedskräpning är ett problem som har större konsekvenser än många tänker sig. Det skadar miljön, sprider onaturliga ämnen, kan skada djur och fåglar och ger i förlängningen globala problem med berg av plast som driver omkring i världshaven. Dessutom kostar nedskräpningen pengar och skapar otrygghet eftersom det har visat sig att nedskräpade miljöer också leder till klotter och annan skadegörelse.

Pedagogiskt verktyg
I Göteborg får de barn och pedagoger som anmält sig till Vi håller rent, skräpplockar-material i form av säckar, påsar och handskar av staden. Men Mathias Stenback poängterar att aktiviteten verkligen inte handlar om skräpet i sig utan om att barnen ska lära sig om nedskräpningens konsekvenser. Dessutom kan själva aktiviteten vara ett äventyr som väcker tankar och funderingar hos barnen.

– Vi på park- och naturförvaltningen ser att intresset för miljö och hållbarhet ökar kraftigt generellt. Vi har god uppslutning på våra aktiviteter och märker att det är många som vill bidra till att skapa ett hållbart Göteborg. Plötsligt har miljö hamnat högt upp på dagordningen och det känns väldigt bra.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Förstudie om gränslös vård i Angered, Göteborgs Stads risk- och sårbarhetsanalys och Göteborgsförslag [828] Hearing om Västlänkens tidplan, budget och miljö. Det var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen 11 september. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling