Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Miljö & kretslopp

[Publicerad 2018-12-20]

654 kvadrat solceller på tak i Hammarkullen

654 kvadratmeter solceller på taken på Hammarkulletorget 31-51 kommer producera el som ska användas direkt i husen de är byggda på. Foto: Bostadsbolaget

Bostadsbolaget satsar på förnybart. För att minska sin klimatpåverkan har Bostadsbolaget satt upp 654 kvadratmeter nya solceller på taken till sina hus på Hammarkulletorget 31–51.

Elen som produceras ska användas direkt i varje hus för att driva exempelvis hissar, tvättstugor och belysning i trappuppgångar. På så sätt behöver Bostadsbolaget köpa in mindre el från externa leverantörer, och därmed minskar husens klimatpåverkan. En solig dag beräknas den totala effekten bli 111 kW, vilket är ungefär vad som krävs för att driva 111 dammsugare.

– Satsningen på solceller är en viktig del för oss i arbetet med att minska klimatpåverkan från vårt fastighetsbestånd. Det ger både oss och våra hyresgäster miljöeffektiva fastigheter som tillvaratar den gratisenergi som solen ger. Att installera solceller känns helt rätt i tiden och med ny teknik tillsammans med effektivare paneler kan vi också få en bättre lönsamhet i investeringarna, säger Bostadsbolagets energichef Oskar Scheiene.

Beroende på årstid och belastning kan även en liten del av elen skickas ut på elnätet.

Taken på de berörda husen i Hammarkullen har tidigare haft solpaneler för uppvärmning av varmvatten, som nu alltså bytts ut. Detta är ett av flera solcellsprojekt som Bostadsbolaget ska genomföra under de kommande fem åren. Under 2019 planeras projekt i Tynnered och Tuve.

Satsningen ligger väl i tiden då Framtidskoncernen, där Bostadsbolaget ingår, nyligen gick med i ett initiativ där man lovar att verka för att bli helt fossilfria och minska sin energiförbrukning med 30 procent till 2030.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se sändningen från kommunfullmäktige 23 maj

Sändningen startar klockan 16 på torsdag 23 maj.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Detaljplan för bostäder och verksamheter i Pustervik, gemensamma riktlinjer för stadens avhopparverksamhet, detaljplan för Västlänkens station Korsvägen och åtgärder för att stärka arbetet mot sexuella trakasserier på Göteborgs Stads arbetsplatser var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 22 maj. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling