Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Levande historia

[Publicerad 2015-01-23]

70 år sedan Auschwitz befrielse

Unga överlevare i Auschwitz. Stillbild ur en sovietisk film om Auschwitz befrielse i januari 1945. Foto: United States Holocaust Memorial Museum, courtesy of Belarussian State Archive of Documentary Film and Photography

Minnesceremoni i universitetets aula. På tisdag den 27 januari är det exakt 70 år sedan nazisternas förintelseläger Auschwitz befriades. Och knappt tre veckor sedan en terrorist dödade fyra människor i en judisk butik i Paris. I Göteborg arrangeras Samling för demokrati, en minnesdag för mänskliga rättigheter, mot nazism och politiskt våld.

I år hålls minnesdagen för 16:e gången, mot en ovanligt mörk skugga efter terrordåden i Paris.

– Vårt program lades fast långt tidigare, men jag är säker på att flera talare kommer att nämna det som hänt, säger George Braun, ordförande i Judiska församlingen i Göteborg och en av arrangörerna.

Ungdomar från Önneredsklubb deltar
Årsdagen av Auschwitz befrielse, 27 januari 1945, är i Sverige och många andra länder numera minnesdag över Förintelsen, Åminnelsedagen.

I Göteborg blir det traditionsenligt en minnesdag i universitets aula i Vasaparken, men med lite nytt innehåll.

– Vi vill gärna locka fler ungdomar i gymnasieåldern, så vi har närmat oss idrottsrörelsen, där många klubbar gör berömvärda insatser, säger George Braun.

Önnereds HK är en sådan klubb, vars representanter kommer att vara med på tisdag. Önnered deltar varje år i en handbollsturnering i Tyskland.

Öckeröelever reser till Auschwitz
– Efter en del mindre roliga händelser i klubben tyckte ledarna att ungdomarna behövde vidga sina perspektiv, så de lade in en resa till Auschwitz i programmet. Och så har de gjort i många år nu, berättar George Braun.

Resor till Auschwitz gör också niondeklassarna i Brattebergsskolan på Öckerö varje år, som en del i skolans värdegrundsarbete. Rektor Karl-Johan Sjödin och några elever medverkar.

– Nytt för i år är också att vi tar upp romernas situation mer än tidigare. Maria Leissner, som har arbetat mycket med frågan, är en av talarna, säger George Braun.

– Dessutom har vi en utställning i universitetets foajé som skildrar romernas behandling i Auschwitz.

Minneshögtid i Domkyrkan på kvällen
Det var ju inte enbart judar som dödades i Nazi-Tysklands gaskamrar. Flera hundra tusen romer mördades också under Förintelsen.

Minnesdagen bjuder även på musik av JR, en orkester med judiska och romska medlemmar. Programmet inleds av Helena Lindholm Schulz, fredsforskare och prorektor vid Göteborgs universitet, och avslutas av landshövding Lars Bäckström.

Dagen arrangeras av Länsstyrelsen i Västra Götalands län och riksdagspartierna i Göteborg i samarbete med Göteborgs universitet, Göteborgs stad och Judiska församlingen i Göteborg.

Minnesdagen Samling för demokrati pågår kl 15.30 – 18.00 i universitetets aula i Vasaparken. Strax därefter, kl 18.30, börjar i Domkyrkan en minneshögtid som inramas av musik. Här medverkar representanter för överlevande från Förintelsen, religiösa samfund och Göteborgs stad.

Minneshögtiden genomförs i samverkan mellan Svenska Kyrkan Domkyrkoförsamlingen, Judiska Församlingen i Göteborg samt Levande Historia i Göteborg.

Läs Vårt Göteborgs intervjuer med några av förintelsens överlevare:
Ungersk överlevare ger barnets bild av Förintelsen [2014-11-04]
Peters mamma räddades av Raoul Wallenberg [2012-06-18]
Ferenc är ett Wallenbergbarn [2012-06-18]
Kjell Baarlid teg om lägertiden i 50 år [2005-01-27]
Teodora lyckades undkomma förintelsen och bor i Bergsjön sedan 35 år [2004-01-27]
Han överlevde både Hitler och Stalin [2003-02-08]


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium


Julmarknader, utställningar, läxhjälp och mycket mer – här hittar du aktiviteterna!

Se kommunfullmäktiges möte 10 december

Sändningen börjar kl 15 den 10 december.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan för ridsport och översyn av regler för att förenkla för företag är två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 20 november. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling