Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2019-10-03]

Akvarellmuseet och Chalmers besöker Hammarkullen

Hammarkullen bjuder till kulturvandring bland muralmålningar.

Kulturvandring mellan tempel och muralmålningar  Konstvandring, tempeltur eller guidad visning av fotoutställning. Årets Kulturvandring i Hammarkullen bjuder på promenader mellan muralmålningar, religiösa boningar och ögonblick ur El sistemas historia. Den 5 oktober bjuder Hammarkullen på konst, musik, dans, poesi och mat.

Bertil Håkanssons fotoutställning El Sistema – Musik för livet visas under Kulturvandringen i Hammarkullen.

Kultur i Hammarkullen är för många synonymt med stadsdelens karneval som lockar tiotusentals besökare en gång per år. Mindre känt är att Hammarkullen ett av de mest föreningstäta områdena i Sverige med mängder av kulturyttringar året om. För nio år sedan bestämde sig några av stadsdelens konstnärer och kulturarbetare att dela med sig av dem.

– Vi ville visa upp Hammarkullens kulturkrafter och skatter, och bildade Kulturvandring i Hammarkullen, säger Gloria Esteban som varit med ända sedan starten.

Varje Kulturvandring har fått sin egen prägel och likadant är det i år.

– Det blir mycket musik. Vi kommer bland annat ha uppträdanden av El Sistema Hammarkullen, elever från den förberedande musikutbildningen The music college i Angered, poeten och rapparen Aran Wehby och singer/songwriter Dan Greider.

I årets program kommer även den populära tempelturen tillbaka. Precis som det låter är det guidade besök till religiösa boningar och turen går till Angereds moské, S:t Paulus av korsets katolska kyrka, Gurdwara Sri Guru Singh Sabhas Sikh tempel och S:t Johannes syrisk-ortodoxa kyrka.

Start på Folkets hus
En annan guidade tur är konstvandringen bland Hammarkullens muralmålningar och mosaikverk och fotoutställningen El Sistema – Musik för livet som visas på Hammarkullens Konsthall.

Du kan också gå din egen kulturvandring.

– Vi delar ut kartor till besökarna så att du på ett enkelt sätt och i din egen takt kan besöka de platser och aktiviteterna du är intresserad av.

​Programmet börjar klockan 12.00 vid Folkets hus och går till bland annat till Konsthallen, biblioteket, Mixgården och Hammarkullsskolan. Programpunkterna innehåller allt från konsthantverk, måleri och fotografi till dans, musik, poesi och mat.

– Jag hoppas många tar tillfället i akt och kommer hit. Under de här åren med Kulturvandringen har det uppstått fina möten och många har fått upp ögonen för vår stadsdel och den kulturkraft som finns här, säger Gloria Esteban.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan mot hedersrelaterat våld och förtryck, Göteborgsförslag om löpande redovisning av Västlänkens kostnader, finansiering av Slottsskogsobservatoriet 2019 och färdplan för avveckling av Rosenlundsverket var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 9 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling