Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2019-11-06]

Allégårdens fasad återfår sitt ursprungliga utseende

Dicksonska folkbiblioteket byggdes mellan 1895 och 1897 och ritades av Hans Hedlund med influenser av både medeltidsromantik och jugendstil. Foto: Hans Wretling

"Vacker och värdefull byggnad". Byggnadsminnesförklarade Dicksonska folkbiblioteket i Haga, numera känt som allaktivitetshuset Allégården, ska renoveras i vinter. Kommunala fastighetsförvaltaren Higab kommer att återställa fasaden, fönster, tak och dekorer enligt originalritningarna från 1890-talet.

– Allégården är ett av våra 31 byggnadsminnen och är en viktig del av Göteborgs historia. Därför känns det roligt och spännande att vi nu har möjlighet att återskapa delar av husets ursprungliga utseende samtidigt som vi underhåller det för framtiden, säger Siman Jasim, chef underhåll och lokalanpassningsprojekt på Higab.

I huset har Higab tidigare hittat arkitekten Hans Hedlunds originalritningar från 1895. Med hjälp av dessa ska man nu tillsammans med en stenkonservator återskapa de ursprungliga al frescomålningar på fasaderna mot Södra Allégatan och Kaponjärgatan, liksom kalkstensdekorer och andra detaljer.

”Detaljer som gör skillnad”
Arbetet ska göras med traditionella material och metoder i samråd med byggnadsantikvarie så att fasaderna får rätt utseende. Det handlar till exempel om val av natursten, tegelstenar och rätt kulör på bruket i fogarna mellan stenarna.

– Det är sådana detaljer som gör skillnad i det slutgiltiga resultatet i en så vacker och värdefull byggnad som Allégården. När arbetet är klart har vi ett hus med en förstärkt historia som står rustat för många år till, säger Siman Jasim.

Det gamla skiffertaket, fönstren och de ursprungliga smidesgallren ska också renoveras och dörrar som tillkommit på senare år byts mot dörrar i trä som liknar de ursprungliga från 1890-talet.

Verksamheten i huset kommer att pågå som vanligt under tiden som arbetena pågår. Projektet beräknas vara klart i april nästa år.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se kommunfullmäktiges budgetdebatt 13 november

Sändningen startar klockan 9.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Budgetförslag för 2020, uppföljning av Göteborgs Stads plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor och delårsrapport augusti var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 23 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling