Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2015-12-16]

Amhults kyrka utsedd till Göteborgs bästa byggnad

Amhults nya kyrka är något så ovanligt som ett solitt stycke arkitektur, i ordets bästa och mest ovanliga betydelse, tyckte juryn för Per och Alma Olssons fond.

”Ett solitt stycke arkitektur”. Den nybyggda kyrkan i Amhult, ritad av Margareta Diedrichs på Sweco Architects, har utsetts till Årets hus 2015. Den är ”en byggnad där kvalitet och långsiktighet för ovanlighetens skull tycks ha fått råda över trender och kortsiktiga intressen” skriver juryn bland annat i sin motivering.

Amhults kyrka tillhör Torslanda-Björlanda församling och invigdes i samband med första advent förra året.

”Från interiörens små mässingsdetaljer, via kyrkorummets samlande volym, till trädgårdens stillhet, allt blir en del av helheten. Kyrkans uttryck är värdigt men samtidigt anspråkslöst, och smälter förtjänstfullt in i den framväxande stadsväven” skriver juryn också.

Priset kommer från Per och Alma Olssons fond. Paret Olsson donerade för ca 40 år sedan 100 000 kronor till Göteborgs Stad. Avkastningen används till ett pris till den byggherre som färdigställt den bästa byggnaden i staden under det gångna året.

Bland de senaste årens pristagare finns Kuggen på Lindholmen, Snowberry Hill i Hovås och Kville saluhall. Juryn utses av Göteborgs Stads kulturnämnd och priset ska användas till konstnärlig utsmyckning eller annat som kan komma till glädje för andra.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium

Hitta påsklovsaktiviteterna här!

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Projekt Skeppsbron, Göteborgsförslaget om ett Sverigefinskt kultur- och informationscenter, riktlinjer för personalförmåner och utredning om ett stödcentrum för utsatta för hedersrelaterat våld var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 10 april. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se kommunfullmäktiges webbsändning 28 mars

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling