Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Miljö & kretslopp

[Publicerad 2019-06-04]

Åttaåringar pratar skräp på Järntorget

Årskurs 2 på Dalaskolan planerar att prata om vikten av att plocka skräp på Järntorget den 12 juni. För sitt engagemang har de fått Lisebergs hedersomnämnande, med ett Lisebergsbesök som belöning. Foto: Beatrice Sahlström

Hedersomnämnande från Liseberg. I april var 52 000 barn och unga ute och plockade skräp i Göteborg som en del av vårstädningsprojektet ”Vi håller rent”. Årskurs 2 på Dalaskolan i Västra Frölunda ville göra mer, så den 12 juni planerar de att prata skräp och miljö på Järntorget – ett initiativ som belönats med Lisebergs hedersomnämnande.

Andraklassarna har bland annat inspirerats av Greta Tunberg och planerar därför att stå på Järntorget med plakat och prata med förbipasserande om vikten att inte skräpa ner. Manifestationens syfte är att uppmärksamma hur nedskräpningen påverkar djur och natur.

Flera klasser belönas med Lisebergsbesök
– Att sprida sitt budskap som denna klass planerar att göra är både högaktuellt och kreativt, samtidigt som bidraget fångar våra värderingar på ett väldigt fint sätt, säger Sonja Jonasson, miljöspecialist på Liseberg, som belönar klassen med ett besök på Liseberg för sitt initiativ.

Dalaskolans bidrag får ett hedersomnämnande för sin kreativitet, men även flera andra grundskoleklasser har belönats med Lisebergsbesök för sitt arbete. Tävlingen ingår som en frivillig del av projektet ”Vi håller rent”, för att ge barnen en extra sporre.

– Det har plockats skräp på Göteborgs skolor sedan 1960-talet, men i den här formen har vi hållit på sedan 2008. Att vara med är helt kostnadsfritt och fokus är att ge barn och unga – och även oss vuxna – pedagogiska verktyg för att prata också om nedskräpning och vad det innebär för djur och natur, säger Mathias Stenback, projektledare på park- och naturförvaltningen.

”Väldigt uppskattat av både barn och vuxna”
Utöver att rent fysiskt gå ut och plocka skräp innebär det att miljö, natur och riskerna med nedskräpning också diskuteras i klassrummet eller på förskolan.

– Det här är väldigt uppskattat av både barn och vuxna. De som är med får på ett väldigt konkret sätt upp ögonen för nedskräpningen och hur det påverkar vår närmiljö. I de diskussionerna är barn ofta klokare än vuxna, så det blir ett utbyte för alla inblandade.

”Vi håller rent” sker i samarbete med Håll Sverige Rent.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se kommunfullmäktiges möte 21 november

Sändningen startar klockan 15.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Budgetförslag för 2020, uppföljning av Göteborgs Stads plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor och delårsrapport augusti var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 23 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling