Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2004-10-28]

August Kobb ger namn åt ny damm i Slottsskogen

Kobbska dammen är en del i det stora vattenprojektet i Slottsskogen. Foto: Peter Svenson

Kobbska dammen. Så ska den nya dammen längst upp i Säldammsbacken heta. Park och naturnämnden fastställde på torsdagen namnet som en jury valt ut bland närmare 250 inkomna namnförslag.

– Det är ett bra namn. August Kobb var ju grundaren av parken och en av de främsta som arbetade för att Slottsskogen skulle bli en modern stadspark, säger Slottsskogens chef Reinhardt Ziegler.

August Kobb står redan staty i parken och har sedan länge en gata i Göteborg uppkallad efter sig. Han har numera också en gångstig i Slottskogen, August Kobbs stig, som löper genom den norra delen av parken.

Vattnet cirkulerar

Vem som ligger bakom det vinnande förslaget avslöjas först på söndagen den 7 november klockan 13.00 då det blir högtidligt dop.

568A.jpg
Det är vinnaren själv som får äran att förrätta dopet. Dessutom kommer Jörgen Linder, ordförande i Göteborgs Stads namnberedning, att kort berätta om Slottsskogens historia.

Författaren Viveca Lärn, som också ingått i juryn, avslutar dopceremonin med sagoläsning.

Den nya dammen är en del av ett större vattenprojekt i Slottsskogen. Genom att knyta ihop dammarna till ett cirkulerande system har det blivit ett större utbyte av vatten och bättre vattenkvalitet.

Vattnet luftas och syresätts i porlande bäckar och vattenfall. Sandfilter i botten på dammen och vattenväxter tar upp näringsämnen.

Slottsskogens nya vattenvägar:

Från Stora Dammen pumpas vattnet upp till ravinen i berget på kullen av Säldammsbacken, forsar sedan nedför berget till Kobbska dammen och genom Alpdammen.

Därifrån rinner vattnet under marken vid sidan av backen ner till Stora Dammen och leds utmed spårvagnsspåret genom Karlsrodammen till Fågeldammen vid Linnéplatsen. Från Fågeldammen pumpas vattnet upp mot kullen strax norr om Lilla Dammen.

Den sista biten mot Lilla Dammen rinner vattnet i ett vattenfall. En ny slingrande bäck leder vattnet från Lilla Dammen över den stora gräsplanen tillbaka till Stora Dammen, och cirkeln är sluten.

Vattenprojektet i Slottsskogen är ett projekt inom ramen för EU-samarbetet Water City International II och har finansierats gemensamt av Göteborgs stad och EU.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Förstudie om gränslös vård i Angered, Göteborgs Stads risk- och sårbarhetsanalys och Göteborgsförslag [828] Hearing om Västlänkens tidplan, budget och miljö. Det var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen 11 september. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling