Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2019-04-04]

Barnen i fokus när romadagen firas på Röhsska museet

Uppmärksammas även på Alfons Åbergs kulturhus. 8 april är det internationella Romadagen. Det blir firande med tårta, filmvisningar och workshops på Röhsska museet. ”I år är det mycket fokus på barnen”, säger Domino Kai, enhetschef på Romano Center i Väst.

Den 8 april är det Romernas nationaldag till minne av den första internationella romska kongressen som hölls i London 8 april 1971. Firandet startar klockan 16 på Röhsska. Den romska flaggan hissas och det blir mingel med tårta och kaffe. Museichefen Nina Due håller välkomsttal och Domino Kai, enhetschef på Romano Center i Väst säger några ord. Ichtiander Vävström sjunger den romska hymnen tillsammans med musikern Samir Mehmed.

– Det blir snygga tårtor med den romska flaggan på, säger Domino Kai.

Domino Kai.

Workshops och filmvisning
Firandet har stort fokus på barnen och det visas fyra korta barnfilmer på olika romska varianter, textade på svenska. Det blir även två workshops för barnen.

– De får bland annat skapa ett eget smycke med utgångspunkt i ett smycke av silversmeden Rosa Taikon som visas i en monter.

Alla är välkomna till firandet.

– Det är otroligt viktigt att fira – trots att vi inte har ett eget territorium så finns det en tanke om en nation som är gränslös. Det är också viktigt att visa att det finns en stolthet. Trots att vi är splittrade finns det förenande symboler som gör att vi kan ha gemensamma intressen och högtider. Det är lika viktigt att fira som för vilken nation som helst, säger Domino Kai.

Romska sagor
Tidigare på dagen uppmärksammas dagen på Alfons Åbergs kulturhus. Klockan 11 och 15 finns Romano Center på plats och läser romska sagor.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se sändningen från kommunfullmäktige 17 oktober

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan mot hedersrelaterat våld och förtryck, Göteborgsförslag om löpande redovisning av Västlänkens kostnader, finansiering av Slottsskogsobservatoriet 2019 och färdplan för avveckling av Rosenlundsverket var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 9 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling