Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2019-04-01]

Bea Szenfeld målar regnkonstverk på Esperantoplatsen

Bea Szenfeld. Foto: Carl Thorborg

Del av jubileumssatsningen Rain Gothenburg. Ett konstverk som bara syns när det regnar. Det ska konstnären och modedesignern Bea Szenfeld utforma på Esperantoplatsen i Göteborg under två dagar. 4 april blir det vernissage.

Mia Samuelsson. Foto: Kajsa Sandin

Med jubileumssatsningen Rain Gothenburg är tanken att Göteborg ska bli en internationell förebild i att ta hand om dagvatten och skyfall, och skydda staden från dess verkningar. Staden ska ta tillvara den resurs som regnet är för konst, kreativitet och unika upplevelser. I höstas invigdes till exempel en regnlekplats vid Näckrosdammen.

Går bara att se när marken är våt
Näst på tur är ett konstverk som bara blir möjligt att se när marken är våt. Välkända designern Bea Szenfeld har fått uppdraget att utforma det.

– Hennes stil passar för den här typen av målning och hon tyckte uppdraget var jättespännande. Vi är glada att hon har lyckats ta sig tid till det här, säger Mia Samuelsson som är konstnärlig ledare för Göteborg 400 år 2021.

På grund av risk för blåst och regn kommer Bea Szenfeld att befinna sig inne i ett tält på Esperantoplatsen 3–4 april där hon ska måla sitt konstverk på den stenbelagda marken.

– Hon kommer att måla med schabloner. Färgen går bara att måla på torr mark men den är osynlig och syns bara när den blir våt, säger Mia Samuelsson.

Uppmärksammar den globala uppvärmningen
Konstverket kommer att bestå av isbjörnsspår målade över torget. Szenfelds idé är att uppmärksamma miljöförstöringen och den globala uppvärmningen som är isbjörnarnas främsta hot.

– När isarna smälter har isbjörnarna svårare och svårare att hitta mat och detta leder till att de söker sig närmare människan, säger hon.

Jens Thoms Ivarsson är konstnärlig ledare för Rain Gothenburg och tycker det är viktigt och utmanande att göra Göteborg till en bättre stad. Regnet är en möjlighet och anledning att göra det.  Regnkonstverket – att måla med osynlig färg – blir ett pilotprojekt och är kanske något göteborgarna får se mer av framöver. Konstverket på Esperantoplatsen får en begränsad livslängd.

– Det beror på hur mycket det slits, hur mycket folk går där helt enkelt. Men några månader räknar vi med att det finns kvar, säger Jens Thoms Ivarsson.

Vernissage för göteborgarna 4 april
Trots förgängligheten tycker han att det är värdefull satsning där det finns ett värde i att lyfta uppmärksamheten till regn och dess aspekter. Denna gången genom erkänt duktiga konstnären Bea Szenfeld, som står bakom konstverket.

– Det är dessutom inget konstverk på en institution utan finns i det offentliga rummet och kommer alla till gagn.

4 april klockan 16.30 är det vernissage för göteborgarna, och som alltid när det är invigning inom Rain Gothenburg finns det önskemål om regn.

– Annars kommer vi blöta ner konstverket på annat sätt så att det går att se det, säger Jens Thoms Ivarsson.

Projektägare för Rain Gothenburg är Kretslopp och vatten i samverkan med Business Region Göteborg, Stadsbyggnadskontoret, Trafikkontoret, Park- och naturförvaltningen och Göteborg & Co.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se sändningen från kommunfullmäktige 17 oktober

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan mot hedersrelaterat våld och förtryck, Göteborgsförslag om löpande redovisning av Västlänkens kostnader, finansiering av Slottsskogsobservatoriet 2019 och färdplan för avveckling av Rosenlundsverket var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 9 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling