Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2004-04-23]

Blå Stället firar 25-årsjubileum

Kulturhuset Blå Stället i Angered fyller 25 år och firar jubileet på lördag med bland annat vikingateater, cirkus, samba, breakdance och finskt dragspel. För den som är sugen finns en 25 meter lång blå födelsedagstårta. ”Det blir ett familjekalas för det här är ett hus för alla”, säger Truls Olin, Blå ställets programproducent.

– Så mycket som möjligt är gratis på kalaset, och en del saker kostar 25 kronor, säger Truls Olin

I kulturhuset Blå stället vid Angereds centrum finns bibliotek, teater och gymnasium.

Ville locka ut folk till förorten

– Det är fantastiskt att man kan ha så många olika kulturtyper i samma hus, vi har utställningar, teater, musik och föreläsningar. Folk kan bara komma hit och få till exempel en utställning på köpet.

Blå stället invigdes alltså för 25 år sedan, den 22 april 1979.

– Blå ställets idé från början var att låta centrum komma ut till förorten. Då kom Stadsteatern och bildade en filial och museerna bildade en utställningsfilial för att locka folk och de lyckades väldigt väl.

Vill få fram ny profil

Efter SDN-reformen 1990 blev Blå stället ett resursnämndsuppdrag för Gunnareds stadsdelsförvaltning. Verksamheten har drivits i lite olika former.

– Vi har stora visioner om att utvidga verksamheten och huset. För min del är tanken att få fram en ny profil, att få tillbaka lite av att få ut folk från stan samtidigt som vi ska jobba i den mångkulturella miljö som vi har ute i förorten, säger Truls Olin.

Firandet på lördag börjar redan klockan tio och håller på fram till klockan 18. På programmet står bland annat barnteaterföreställningen ”Älskar, älskar inte”.

I textilverkstaden kan den som vill göra en egen tröja. Teatersalongen är öppen för visning och konstnären Fredrik Askerup visar sina tavlor om en del av Angereds historia.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Inriktningsbeslut för stadsutveckling på Backaplan, detaljplan för vård och bostäder vid Fjordvägen i Askim och ansökan om att Göteborg ska bli en UNESCO City of Literature var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 13 mars. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se kommunfullmäktiges webbsändning 21 februari

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Sök bland Göteborgs Stads små och stora aktiviteter i Göteborgs stads kalendarium – klicka här!

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling