18 utställares planer tre år framåt. Alltifrån inflyttningsklara hyreslägenheter i Krokslätt till framtida äganderätter på gamla Synvillans tomt. Det är något av utbudet som visas upp i Älvrummet på lördag 20 oktober, när Boplats Göteborg samlar 18 bostadsproducenter och deras pågående projekt.

– Det är flest bostadsrätter men även en hel del av den ganska nya boendeformen äganderätter, eller ägarlägenheter som de också kallas, säger Maria Yhlen Jordan på Boplats Göteborg, när hon sammanfattar utställarnas utbud under Bo Nytt i Älvrummet på lördag.

18 stora och små byggherrar och privata och kommunala fastighetsägare kommer att då att presentera 10.000 nya bostäder som ligger i pipeline de närmaste tre åren.

– Projekten ligger väl utspridda över tre år så det finns alltifrån inflyttningsklara hyreslägenheter i Krokslätt till bostäder som knappt har börjat byggas än, säger Maria Yhlen Jordan, som vet att det till exempel finns stort intresse för 108 hyresrätter i Järnbrottsparken, med start för uthyrningen nu i november och inflyttning i början av nästa år.

Radhus på höjden
– Många är också nyfikna på det som byggs vid Krokslätts fabriker och på Stora Torp, där Synvillan låg tidigare. I båda fallen kommer där att finnas en del äganderätter, som fungerar ungefär som ”radhus på höjden”. Man äger alltså sin lägenhet på ett tydligare sätt än en bostadsrätt, och får precis som med ett hus pantsätta lägenheten eller hyra ut den utan att be om tillstånd, säger Maria Yhlen Jordan.

Utställningen Bo Nytt pågår mellan klockan 11 och 14 lördagen 20 oktober i Älvrummet på Kanaltorget.