En nytt fräckt studentboende invigdes på fredagen mittemot Kronhusbodarna. 5.000 kubikmeter sten har sprängts bort för att ge plats åt 56 lägenheter. ”Det mest komplicerade bygget jag jobbat med", säger Torbjörn Hahn, platschef på NCC.

Trots att hyran är hög är lägenheterna attraktiva.

– Vi har haft 15 sökande per lägenhet och jag tror de uppskattat det centrala läget och husets speciella konstruktion, säger Magnus Bonander, fastighetschef på SGS Studentbostäder.

4.500 för en etta

Huset har invändigt anpassats till den kvarvarande bergväggen. Här finns en glasad innergård och ovanför löper loftgångar samman mot berget. En stor gemensam balkong vetter ut mot Kronhusbodarna.

De flesta lägenheterna är ettor på 32 kvadratmeter, men det finns även fyra stycken treor på 65 kvadratmeter.

– Där har vi tänkt att man kan gå ihop och dela lägenhet. I övrigt är alla lägenheter fullt utrustade med kök och badrum och har hög standard, säger Magnus Bonander.

Smakar det, så kostar det. En etta kostar 4.500 kronor, medan trean ligger på 7.500 kronor.

Ett års väntetid för en etta

De senaste fem åren har SGS Studentbostäder byggt 2.000 nya studentlägenheter och Magnus Bonander säger att bostadssituationen inte är lika akut idag som den var för några år sen.

– För en etta är väntetiden cirka ett år.

Fotnot:

Lägenheterna på Kronhusgatan ägs av stiftelsen SGS Studentbostäder som leds av Göteborgs Stad, Göteborgs Förenade Studentkårer och Göteborgs universitet.