Smarta prylar som förenklar vardagen på äldre dar. Det är vad som finns att känna och titta på i visningsmiljön Vision Bo Äldre i Lillhagsparken. På torsdag 28 januari är det öppet hus och även det första tillfället i en rad tematräffar om äldres boende och boendemiljö.

− Vi vill sprida kunskap som i förlängningen kan leda till att fler äldre får teknikstöd i hemmet. Det handlar om att stötta ett självständigt boende och att ge en känsla av att ”det här fixar jag själv”, säger Elna Hansson, på Senior Göteborg.

Bra att själva få känna och klämma

7C7C.jpg
Visningsmiljön Vision Bo Äldre öppnade i mitten av oktober och ligger i Lillehagsparken. Huvudsyftet är att personal inom vård- och omsorg, teknikleverantörer och fastighetsägare ska kunna lära sig mer om de hjälpmedel som finns att tillgå.

Men Elna Hansson tror att det är värdefullt att även de äldre själva kan få komma dit och känna och klämma på allt från ergonomiska köksredskap till lätthanterliga fjärrkontroller.

− I visningsmiljön finns allt från smarta enkla ting som underlättar vardagen till mer avancerat teknikstöd, som till exempel tv-telefoner som förenklar kontakt med nära och kära, säger hon.

Sakfinnare och talande armbandsur

Bland de mer enkla tingen märks till exempel en sakfinnare, som gör att man snabbt kan hitta försvunna plånböcker eller nycklar genom att bara trycka på en liten knapp. Andra saker är mobiltelefoner med tillräckligt stora knappar och armbandsur som ”läser upp” klockslaget.

Fem träffar i vår

Torsdagens tematräff ”Öppet hus – inspiration för att seniorstyla ditt hem” är den första av fem tematräffar om boende och boendemiljö för äldre. Vårens resterande träffar kommer att handla om allt från kooperativa hyresrätter till hur man gör för att sälja sin bostad och söker en ny.

Arrangörer är Boplats Göteborg i samarbete med Senior Göteborg

Fotnot:
Tematräffen ”Öppet hus – inspiration för att seniorstyla ditt hem” äger rum i visningsmiljön Vision Bo Äldre i Lillehagsparken den 28 januari klockan 13.00-16.00.