Ett 40-tal personer kom till Blå Stället på onsdagskvällen för att lyssna på de stora framtidsplanerna för Angered. För samordnaren Jan-Åke Ryberg är medborgarnas delaktighet i utvecklingen viktig. Det är de som bor och verkar i området som har helhetsperspektivet.

– Angered är ett av landets hetaste tillväxtområden, konstaterade Jan-Åke Ryberg och presenterade planerna: större köpcentrum, fler bostäder, is- och badhall, 5.000 nya arbetstillfällen samt ett närsjukhus som redan öppnat och ska byggas ut ytterligare.

– Det känns väldigt roligt att man satsar på Angered och ger Angeredsborna den chans som de är värda, fortsatte han.

Blandade reaktioner

Förslaget på hur Angered Centrum ska utvecklas har utformats i samarbete med en medborgargrupp. Där finns bland annat utrymme för att skapa ett kulturtorg och bygga ut kulturhuset Blå Stället.

Reaktionerna från åhörarna var blandade.

– Det låter lite blåögt, säger Marianne Norrby, Angeredsbo sedan fyra år. Jag har precis blivit pensionär och har under mitt liv sett så många såna här planer som måste stoppas mitt i alltihop bara för att pengarna inte räckte till.

Flera i publiken undrade vad som händer vid en lågkonjunktur.

Henrik och Rasmus vill ha fler roliga ställen

– Vi måste fortsätta planera för en utveckling av Angered ändå, svarade Jan-Åke Ryberg. Vi ska se till att fler får jobb och framtidstro.

– Det är bra att vi får ett närsjukhus, tyckte Nazli Rodaki. Folk i Angered ska inte behöva åka ända in till stan för att få hjälp. Men det är väldigt viktigt att man når ut till ännu fler angeredsbor och skapar engagemang kring hur framtiden ska se ut.

Henrik Vernersson och Rasmus Heyman hade rest in från centrum för att ta del av planerna:

– Vi är intresserade av vad som händer med vår stad. Det skulle vara roligt om man lyckas skapa fler roliga ställen, till exampel caféer, som speglar all den matlagningskultur som finns bland angeredsborna och inte bara lockar hit stora affärskedjor.

Nytt tillfälle den 27 april

Kulturhuset Blå Stället är en naturligt arena för alla som vill engagera sig i Vision Angered.

Den 27 april är det dags för nästa tillfälle. Tillsammans med föreningar och organisationer arrangerar Blå Stället Spotlight Angered – en dag om allt som är på gång. Det blir plats för både drömmar och visioner, musik och dans samt mycket mer.