För tre år sedan drog Boplats Göteborg igång mingelkvällar med temat byta bostad. Satsningen blev en omedelbar succé och onsdag 20 januari är det dags igen. På plats är jurister från Hyresgästföreningen för att svara på frågor om rättigheter och skyldigheter vid byten.

När första bobytarkvällen på arrangerades 2007 kom över 400 personer. Förra gången var det något färre – runt 300. Den här gången tror Shahabaz Khan, informatör på Boplats Göteborg, att besökarna åter kommer att vara fler till antalet.

− Förra gången hade vi nyss flyttat till vår nya adress på Rosenlundsplatsen och det kanske gjorde att färre hittade hit. Nu är vi mer inarbetade på den nya adressen, säger han.

Många vill byta i januari

Dessutom är det högtryck på bytesmarknaden just nu.

− Vi brukar ha runt 200 bytesannonser på vår sajt, nu är det något fler, 268 stycken. I januari är det många som är aktiva på markanden. Man tar tag i sitt bostadssökande, säger Shahbaz Khan.

Gratis att annonsera

En anledning att besöka Boplats på mingelkvällen kan vara att det just där och då är gratis att annonsera på Boplats egen bytesbörs. Vanligtvis kostar det 99 kronor för två månader.

− Om man vill kan man göra sin annons hemma och ta med id-numret hit, säger Shahabaz Khan.

Jurister svarar på frågor

För att underlätta lägenhetsbytandet är jurister från Hyresgästföreningen på plats för att svara på frågor.

− På Boplats får vi ofta frågor från människor som undrar över sina rättigheter och skyldigheter på bytesmarknaden. Det handlar om huruvida värden kan stoppa ett byta, vad som är giltiga skäl för ett byta och hur lång tid det tar, säger Shabaz Khan.

Fotnot:
Bobytarkvällen äger rum i Boplats Göteborgs lokaler på Rosenlundsplatsen 1 den 20 januari från klockan 16.30 till 18.00.