Att komma till en ny kultur med nytt språk, nya regler och boendeformer, kan vara mycket förvirrande. På Introduktionsskolan i Bergsjön får nyanlända flyktingar tillgång till en nystartad ”Boskola” med studiematerial på sju olika språk. Introduktionsskolan startade i Bergsjön i våras och är unik i landet. Här går hela familjen i skolan samtidigt under samma tak.

– Vi fungerar som vägledare nyanlända flyktingar in i det svenska samhället. Barnen förbereds för att kunna gå i svensk skola, samtidigt som föräldrarna lär sig svenska och hur vårt samhälle fungerar, berättar Pia Andersson, lärare på skolan.

Stora skillnader

En del i detta sker genom olika samarbeten, till exempel med Polisen, Stadsmuseet, Konsumentverket och nu senast, Familjebostäder. Samarbetsparterna kommer till skolan och berättar om hur deras verksamheter fungerar.

– Vi lär oss inte bara språket, utan även hur det svenska samhället är uppbyggt. Det är jättebra, säger Ali Firas från Irak. Han tycker att det är stora skillnader mellan hans gamla hemland och det demokratiska Sverige. En sak som kan vara svår att förstå, är hur de svenska hyresrätterna fungerar.

Informationsmaterial

Familjebostäder har tagit fram ett informationsmaterial på sju olika språk som kommer att användas i utbildningen. Men behöver man lära sig att bo, kanske någon undrar? – Tänk dig att du kommer till ett nytt land utan att kunna språket och ska skriva hyreskontrakt. Du vet inte vilka regler som gäller och har kanske aldrig haft tillgång till elektricitet eller hushållsmaskiner. Det är inte helt lätt, säger Elna Hansson, boendekonsulent på Familjebostäder.

Radioserie

Boskolan tar upp allt ifrån vad ett hyreskontrakt innebär, vad man får och inte får göra i en hyresrätt till vad som gäller vid in- och utflyttning. Informationsmaterialet till Boskolan ska vara klart innan jul och kommer då att finnas på svenska, engelska, persiska, arabiska, kurdiska, somaliska och bosniska.

En förenklad version av materialet har också blivit underlag till en radioserie för invandrare. I programmen beskrivs vilka regler och skyldigheter som råder mellan hyresgäst och hyresvärd.

Du kan lyssna på radioprogrammen och få mer information på på länken nedan.