Fest, cirkus och musik i dagarna tre! Efter en arton månader lång ombyggnad av Bergsjön Centrum var det i dag, strax efter lunch, dags för invigning av de nya lokalerna. Ballongerna yrde runt i luften bland de hundratals människor som dragits till invigningen.

– I dag har vi besök av bland andra Årets kock som lagar mat tillsammans med Bergsjöskolans elever. I morgon, fredag, underhåller en stor mängd artister, däribland Fame Factory och bergsjötalanger som till exempel Svarta Safirerna. Och på lördagen visar ett antal bergsjöföreningar upp sig jämte tjejbandet Bubbles, berättar Lisa Dickson-Dolietis, som arbetar med information på Göteborgslokaler.

55F0.jpgFörändringarna i Bergsjön Centrum gläder både bergsjöbor, affärsidkare och verksamma i stadsdelen. En av de boende är Fatima Hussein som var på invigningen tillsammans med sin lilla dotter Nor El Huola.

– Jag kommer ihåg hur det var innan. Nu har det blivit mycket finare, säger Fatima.

Tryggt och trivsamt med ljusare ytor

Utifrån sett så är Bergsjöns Centrums gamla betongfasader nu klädda med ljusare skivor och med nya skyltfönster. Markbeläggningen är ny och runt hela centrum har de bättrat på belysningen

-Vi har öppnat upp både torgytor och gångstråk för att göra området mer tryggt och trivsamt. Utomhusytorna är nu också anpassade för torghandel, menar Gunilla Karlsson som är förvaltare på Göteborgslokaler.

Bättre utbud bland affärerna

Inne i centrumbyggnaden har de arbetat med öppna ytor och insläpp av dagsljus. Butikerna ligger kring ett inomhustorg.

-Förutom redan befintliga verksamheter som till exempel apotek, matvarubutik, tobaksaffär, blommor har vi fått en del nya näringar. Där ibland en skivaffär och en ny krog. I slutet av februari väntar vi också ett konditori och en charkaffär som har halal-kött, säger Gunilla Karlsson.

Fotnot:
Initiativet till ombyggnaden togs efter resultaten av Evald Malms utredning från 1999 som sade att Bergsjöborna då upplevde att området var otryggt, otrivsamt och hade brist på service. Detta ledde till att den kommunala Framtidskoncernen beslutade att rusta upp området.