Renoverade lägenheter, fina gårdar och trygghetsrundor. Biskopsgården har förändrats till det bättre de senaste tio åren, mycket tack vare Bo Bra-samarbetet. Men fortfarande dras stadsdelen med dåligt rykte.

– Vi kämpar mot det ryktet varenda dag, säger Margareta Sjöholm, processledare för Bo Bra i Biskopsgården, ett samarbete som startade lite försiktigt i södra Biskopsgården 1993 och som nu omfattar hela stadsdelen med 12.000 hushåll, de flesta i hyreshus.

Fortsätter till 2007

Här samarbetar bostadsbolag, stadsdelsförvaltning och boendegrupper för att göra stadsdelen mer attraktiv. Under årens lopp har man bland annat förverkligat en ny entré för södra Biskopsgården, folkhögskolan Kunskapens Hus, egen stadsdelstidning, boskolor för hyresgäster, kulturtolkar, torgkalas, uppfräschade spårvagnshållplatser, bättre belysning på gångvägarna och mycket mer.

Ett 70-tal personer som varit med i Bo Bra-processen samlas på fredagen på Vårvindens fritidsgård för att blicka både bakåt och framåt. Då presenteras en rapport om de tio första åren, 1993-2003. Men samarbetet som nu är inne på sitt tolfte år ska fortsätta, det är alla överens om.

– Vi har ett treårigt avtal om en fortsättning till 2007. Det kanske viktigaste av allt är att vi är en uthållig process, inte ett projekt som tar slut, säger Margareta Sjöholm.

– Tidigare jobbade var och en för sig, nu har vi tagit ett samlat grepp i en samverkan som både bostadsbolagen och de boende tjänar på.

Vill få med HSB

Kommunstyrelsen och de stora hyresvärdarna i området – Poseidon, Bostadsbolaget och Acta NewSec – står för processens kostnader.

– Nu vill vi också få med HSB, som har 1.200 lägenheter här, berättar Margareta Sjöholm.

Någon statistik som skildrar hur pass nöjda de boende är med utvecklingen i stadsdelen finns inte.

– Men vi har gjort trygghetsinventeringar och enkäter, där svaren förts tillbaka till trafikkontoret, park- och naturförvaltningen och andra ansvariga, så att de boendes önskemål har åtgärdats successivt, berättar Margareta Sjöholm.

Svarte Mosse uppmärksammas

Brottsligheten är fortfarande ett problem.

– Tyvärr har misshandel och våldsbrott ökat de senaste tre åren, men vi ligger inte högre än övriga Göteborg. Och hos oss har inbrott och stölder i bilar faktiskt minskat, säger Margareta Sjöholm.

Hon möttes själv av skeptiska reaktioner när hon flyttade från Norra Älvstranden till Biskopsgården.

– Jag kunde inte fatta det. Jag bor ju jättefint på Karlaplatsen, för halva hyran jämfört med Älvstranden.

– Vi har kanske inte så mycket att erbjuda i form av biografer eller stora sporthallar, men här finns billiga, ändamålsenliga lägenheter i go’a miljöer och enorma grönområden. Och nu ska vi uppmärksamma Svarte Mosse – där är det minst lika fint som runt Delsjön!

5CF0.jpg
Blidvädersgatan. Foto: Johannes Haglund