Efterfrågat mingel. Den årligen återkommande bobytarkvällen är en av Boplats Göteborgs mest välbesökta aktiviteter. På torsdag är det dags igen. Då ges som vanligt tillfälle att träffa andra som vill byta bostad samt ställa frågor till juridiska experter.

För många hyresgäster har bostadsbyte blivit det självklara sättet att hitta en ny bostad när man till exempel flyttar ihop, blir fler i familjen eller får ändrade ekonomiska förutsättningar.

− Det är ett konstant högt tryck när det gäller bytesannonser. För den som redan har en hyreslägenhet är möjligheten att byta ett väldigt bra komplement när man söker bostad, säger Shahbaz Khan på Boplats Göteborg.

Juridiska ombud på plats
På Boplats bobytarkväll får man mingla med andra bytesspekulanter. I entrén får alla en lapp att sätta på sig, som visar vad man har och vad man önskar, som exempelvis ”har en etta” ”söker en tvåa”. På så sätt är det lätt att hitta någon som motsvarar ens egna önskemål.

Samtidigt finns juridiska ombud från Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen på plats i lokalen för att svara på frågor kring vad som egentligen gäller vid ett byte.

− Det är bra att få klart för sig vad man ska tänka på inför ett byte, vilka regler som finns, så att man inte gör onödiga misstag, säger Shahbaz Khan.

Behöver ”beaktansvärda skäl”
Några av de vanligaste frågorna är: ”Behöver man hyresvärdens godkännande?” ”Har jag rätt att byta min lägenhet?”

− Ja, man behöver hyresvärdens godkännande och man behöver dessutom beaktansvärda skäl för att få genomföra ett byte. Det kan vara ändrade familjeförhållanden, ändrade ekonomiska förhållanden eller ändrade arbetsförhållanden. Att bara ”känna för att bo i Majorna” räcker alltså inte, säger Shahbaz Khan.

Bobytarkvällen äger rum på Boplats Göteborg, Rosenlundsplatsen 1, torsdag den 29 september mellan klockan 17.00 och 18.30. Ingen föranmälan krävs.