Drygt 25 utställare. För många trappor, för höga trösklar eller för tunga dörrar. När vi blir äldre är det nya frågor som väcks i samband med boendet. På Bomässan i Frölunda kulturhus på fredag 2 november får du som är 65 plus hjälp med att börja planera för hur du vill bo i framtiden.

− Vi vill att folk ska tänka till kring sitt boende och ställa sig frågan: ”Är det optimalt den dag jag har det lite svårare att ta mig fram?”, säger Åsa Hult, utvecklingsledare inom äldreomsorgen i Askim-Frölunda-Högsbo och arrangör av Bomässan i Frölunda kulturhus.

Hon säger att de flesta av oss inte tänker i de banorna förrän vi absolut måste.

− Ibland kan det komma väldigt snabbt att man behöver till exempel en rullator. Mardrömmen är väl att sitta på tredje våningen utan hiss och inte kunna komma ut, säger Åsa Hult.

Ekonomer och jurister på plats
På Bomässans program står bland annat en föreläsning med Inga Malmqvist från Chalmers om hur man bäst kan bo kvar hemma men tänka nytt. Dessutom går det bra att få veta mer om de olika typer av boenden som finns – seniorboenden, trygghetsboenden eller särskilt boende.

Olika experter på ekonomi och juridik finns på plats, men också mäklare och olika bostadsföretag som berättar om sina bostadsbestånd och vad som byggs nytt i stadsdelen.

Bjuds på kaffe och tårta
Åsa Hult säger att den rätta lösningen skiljer sig från person till person.

− Dels handlar det om vad man kan göra själv med sitt hem, dels om vilken bostadsanpassning man kan få. Men för en del av oss kan det vara ett bättre alternativ att flytta till en mer tillgänglig bostad, säger Åsa Hult.

Bomässan äger rum på fredag den 2 november och pågår mellan klockan 10.00 och 18.00. Det kostar inget att gå in och dessutom bjuds det på kaffe, tårta, underhållning och dans.