En målning, en teckning och ett foto vann varsitt pris i Boplats Göteborgs utställning Absolut Authentic Home, som hade vernissage på Kulturnatta på fredagskvällen. Samtliga tävlingsbidrag kan nu beskådas på Boplats.

Absolut Authentic Home utlystes av Boplats Göteborg i våras, en reaktion mot vår allt mer stylade och sterila boendemiljö så som den ser ut i glassiga tidskrifter och fräcka homestyling-program i TV. Här är tanken att på ett konstnärligt sätt visa det älskade hemmet som det ser ut i verkligheten.

Vill bjuda på konstnärlig upplevelse

Totalt skickades 16 verk in till Boplats – skulpturer, målningar och teckningar. En jury bestående av skulptören Per Agelii, konstkritikern Gunilla Grahn-Hinnfors och konstnären Britta Grönstrand hade i uppdrag att vaska fram tre vinnare, som belönas med ära och 5.000 kr vardera.

– Vi tänkte att det skulle vara roligt att bjuda alla våra besökare på en konstnärlig upplevelse när de kommer hit, och kanske kan vi locka hit några nya besökare som ännu inte har uppmärksammat att vi har nya lokaler på Rosenlundsplatsen, säger Maria Meyer-Martins, vd på Boplats Göteborg.

Vinnarna är tre kvinnor

Och vid vernissagen på fredagen stod det klart att samtliga tre vinnande verk hade skapats av kvinnor:

• Olga Cisternas teckning ”Albin och jag”.
”Vi får göra ett besök i en driven tecknares huvud. Som en kinesisk ask öppnar sig rummet åt olika håll och det tar inte slut. Bortom dörren fortsätter bilden.”

• Jessica Kolendas målning ”Kärleken till mitt hem”
”En gripande målning med starka symboler för barndom, hem och skör kärlek. Bilden hakar i en lång tradition av tatueringar, bokmärken och bonader. Vilka saker skulle finnas närmast ditt hjärta?”

• Karin Sundqvists foto ”Läshörnan”
”Det är varmt och inbjudande, färgerna är nyansrika och fotografen gestaltar hemtrevligheten med hjälp av ljus och skugga. Vi vill krypa upp i fåtöljen och ta upp den där boken.”

Hemkonstverken utställda till den 17 oktober

Detta var första gången Boplats Göteborg arrangerade Absolut Authentic Home. Kanske blir det en fortsättning kommande år.

– Det har varit väldigt roligt, säger Ann Samuelsson, praktiserande konstnär på Boplats.

– Kvaliteten har varit som förväntat – ganska blandad. Men det var ju också meningen. Vi ville att alla skulle känna att de kunde lämna in ett bidrag, därför gick vi ut öppet i stället för att vända oss till enbart etablerade konstnärer.

Samtliga 16 ”hemkonstverk” finns nu utställda på Boplats, till och med lördag 17 oktober.