100 kronor mer per år. Kommunfullmäktige beslutade den 23 maj att avgiften för Boplats ska höjas. Anledningen är att Boplats anställer ny personal för att hantera nya arbetsuppgifter i samband med att boplats.se börjar fungera som en bostadsförmedling.

Boplats är en marknadsplats för den som letar bostad i Göteborgsregionen. Från och med den 1 juli 2019 kostar det 200 kronor om året att samla kötid på boplats.se. Den nya avgiften gäller både de som registrerar sig på nytt och den som förnyar sin registrering.

Boplats börjar fungera som en bostadsförmedling från den 1 september, och kommer då att ta över vissa arbetsuppgifter från hyresvärdarna som publicerar lägenheter på boplats.se.
De ökade kostnaderna beror också på att Boplats verksamhet inte längre kommer att få ägarbidrag, utan ska finansieras helt av avgifter.

Första höjningen
Boplats vd tror inte att höjningen kommer att påverka viljan att vara med på boplats.se i någon större utsträckning.

–  De bostadssökande har länge vetat att avgiften kommer att höjas. Vi har inte höjt någon gång under de fem år som Boplats har tagit ut en avgift, och vi kommer inte att ligga högre i avgift än andra bostadsförmedlingar, säger vd Maria Meyer-Martins.

Den som är bostadssökande behöver inte göra något särskilt. Det kommer att synas på avin när avgiften höjs.

– Även om 200 kronor om året kan vara kännbart för en del hushåll, tror vi att de som samlar kötid hos Boplats ser ett stort värde i att fortsätta vara registrerade.

Boplats.se är en marknadsplats där hyresvärdar inom pendlingsavstånd från Göteborg kan annonsera lediga hyresrätter. Boplats Göteborg AB ägs av Göteborgs Stad.