Tidsresa på film. Göteborgs äldsta kommunala bostadsbolag “Bostadsbolaget” har fyllt 75 år. Det firas med en film som är en tidsresa både i bolagets och stadens historia. “Det har hela tiden hänt nya saker och det är fantastiskt att tänka på vilken skillnad som allmännyttan gjort för utvecklingen av Göteborg”, säger Kicki Björklund, vd.

Se jubileumsfilmen på Youtube: Bostadsbolaget 75 år

Köksbild från 1940-talet. Foto: Bostadsbolaget

Det var trångbott i Göteborg på 1940-talet och kommunen, som har bostadsförsörjningsansvar, insåg att något behövde göras. Därför bildades Bostadsbolaget i november 1945, de första hyreshusen byggdes i Torpa och dit hade de som bodde i utdömda lägenheter förtur.

– Tänk vad fantastiskt det måste ha varit för dem som flyttade in där att komma från trångboddheten i innerstaden till ett helt hav med grönytor och lummighet. Känslan av att få ett eget hem, en egen bostad, är något av det viktigaste för ett bra liv, säger Kicki Björklund.

Jubileumstidning till alla hyresgäster

 På grund av covid-19-pandemin har firandet fått skjutas fram. I väntan på att det blir möjligt har en jubileumstidning delats ut till hyresgästerna och den ligger också till grund för en ny film.

– Vi har gjort nedslag i varje decennium. Det är ett roligt sätt att angripa de 75 åren genom att titta på vad som byggts, hur det byggdes och hur samhället såg ut då, säger Malin Pethrus, pressansvarig.

Speglar samhället

På 1940-talet mätte man hur husmödrarna stod när de skulle diska för att hitta rätt standard på bänkarna.

Kicki Björklund, vd för Bostadsbolaget. Foto: Sofia Sabel

– Det var verkligen byggt efter hur samhället såg ut då. Männen jobbade och kvinnorna var hemma. Man byggde kök mot gården så kvinnorna kunde laga mat och samtidigt se till barnen utanför, säger Malin Pethrus som exempel.

Egen tv-kanal

På 1980-talet hade Bostadsbolaget en egen tv-kanal och i den kanalen startade Bingolotto.

– Väldigt innovativt att ha egen tv-kanal. Vi har gjort massa grejer, vågat testa och det är så Bostadsbolaget har legat i framkant, säger Kicki Björklund.

Byggde hus i fabrik

Bostadsbolaget hade länge ett eget byggbolag. Husen byggdes i delar i en elementfabrik och sattes sedan ihop på plats. Men på 1990-talet tog det stopp och byggbolaget såldes. Bostadsbolaget hade tomma lägenheter och rev till och med ett hus i Hammarkullen.

– Vi rev ju fel hus, det med de största lägenheterna. Dit hade det varit världens kö till i dag, det var fem- och sexrummare i det huset.

Kicki Björklund har varit i fastighetsbranschen hela sitt yrkesliv och konstaterar att allt går i vågor. Nu är det återigen otroligt trångbott i vissa områden och man lyckas inte bygga för dem som behöver lägenheter.

Malin Pethrus, pressansvarig på Bostadsbolaget.

– Bostadsbristen är som störst där man egentligen inte kan betala så mycket. Där tittar vi på om vi kan bygga ut lägenheterna vi har. Vi har också byggt om lokaler till 120 lägenheter den senaste tiden.

Hur ser ni på de kommande 75 åren?

– Vi måste fortsätta att bygga och vi måste ha mer mod! Den största utmaningen är att det vi bygger blir väldigt dyrt. Man längtar tillbaka till att hitta formen för att bygga elementhus igen, det var billiga och bra bostäder, men där är vi inte riktigt nu. Det kommer inte att byggas några nya stora områden, som Biskopsgården eller Hammarkullen, utan det kommer att byggas i befintliga områden och fylla ut de ytor som finns, säger Kicki Björklund.

– Det är också lite intressant när man funderar på hur saker och ting ändras. Det håller på att svänga tillbaka till att ha gemensam tvättstuga och snickarbänk. Tillbaka till hållbarheten, vi tar hand om det vi har. Det tror jag kan vara nästa generation, inte bara återbruk utan återanvändning.

Bostadsbolaget har cirka 24 500 lägenheter och ingår i Framtidenkoncernen tillsammans med Poseidon, Familjebostäder och Gårdstensbostäder. Det gör att ungefär var fjärde göteborgare bor hos allmännyttan.

T v Syster Estrids gata på Guldheden från 1950-talet. T h trånga bostadsgårdar på Jungmansgatan. Foto: Bostadsbolaget