Dålig belysning i hemmet kan sänka livskvaliteten för många äldre människor. Nu ordnar Boplats Göteborg och utvecklingscentret Senior Göteborg för första gången en temakväll för äldre om vikten av bra ljus.

Inbjudan till temakvällen ”Lys upp din vardag” har gått ut till 94.000 hushåll i Göteborg där det finns personer som är 55 år eller äldre. Den hålls på torsdag kväll 20 januari i Boplats lokaler på Rosenlundsplatsen 1 och har väckt stort intresse – arrangemanget är redan fullbokat.

Fallolyckor kan undvikas

Under temakvällen kan besökarna lyssna till föredrag av Torbjörn Eliasson, ljusdesigner på arkitektbyrån White och även gå runt och studera miljöer – till exempel hall och kök – som riggats med olika sorters lampor och armaturer från Elektrotekniska byrån.

– Det finns mycket man kan göra i sin egen bostad för att höja både säkerhet och livskvalitet. Belysningen är definitivt en viktig faktor, säger Marianne Hermansson på Senior Göteborg.

Till exempel kan fallolyckor undvikas genom bra belysning som gör att man ser den förrädiska mattkanten i stället för att snubbla på den.

Mer beroende av kontraster

Ljusdesigner Gunilla Brunnström har i sin forskning visat att det är mycket vanligt med dålig belysning hemma hos äldre. En av hennes studier gick ut på att installera bättre arbetsbelysning hos hälften av en grupp pensionärer, medan de andra fick ha kvar sin sämre belysning.

– Uppföljningar efteråt visade att gruppen med arbetsbelysningen hade fått högre livskvalitet än kontrollgruppen, eftersom de nu kunde göra en massa saker som de inte kunnat på länge, berättar Marianne Hermansson.

Många får ögonsjukdomar på äldre dar, till exempel grå starr. Men även om man inte drabbas av det, blir man som äldre känsligare för bländningar av ljus och även mer beroende av kontraster för att se tydligt.

Ytterligare två temakvällar under våren

– Vi ser den här temakvällen som ett sätt att ge information om vad man kan göra själv hemma för att förbättra sitt boende, säger Marianne Hermansson.

Ytterligare två seminarier för äldre hålls på Boplats Göteborg under året. I mars gästas man av en fastighetsmäklare och till hösten handlar det om trygghetsboende.