Ett sekelskifteshus i centrala stan med högt i tak, stuckatur och öppen spis. Det är drömmen för de flesta som söker bostad i Göteborg, enligt en färsk enkät.

Boplats Göteborg har ställt en rad frågor till drygt 400 av de totalt 51.500 hushåll som registrerat sig som sökande i Boplats datadas sedan förra hösten. Hela 35 procent av de tillfrågade önskade sig den 100-åriga centrumlägenheten, om de fick välja fritt.

Av de svarande hade 66 procent fast arbete, 20 procent var studenter. Mer än var fjärde sökande vill flytta till Göteborg från andra delar av landet.

Enkäten visar också att läget är mycket viktigt. Hela 41 procent kan tänka sig att köpa en lägenhet om de inte hittar en hyresrätt i det område de vill bo. Läget kan vara så viktigt att man föredrar att flytta runt mellan olika andrahandskontrakt, hellre än att flytta till ett annat område.

Hela 31 procent av de svarande väljer en sådan flyttkarusell framför att överge området man gillar. Det är också den gruppen som är beredd att betala mest för de lite mindre lägenheterna.

– Det är mycket intressanta och faktiskt också lite överraskande fakta som kommit fram i undersökningen, säger Maria Meyer-Martins, VD på Boplats Göteborg.

Hela undersökningen presenteras på Boplats seminarium ”Vem söker vad?”. Semiarniet är det första i en serie på tio som ingår i boutställningen Bo i Göteborg.

”Vem söker vad?”
Seminariet äger rum på fredag 26 augusti kl 9-13, Quality Hotel 11, Norra älvstranden.