Ställer ut på Visual Arena Lindholmen. Flexibla rum, virtuella fönster och nya modeller för hur man kan hyra sin lägenhet. Det är några av de koncept för smarta hem som mastersstudenterna i interaktionsdesign på Chalmers har tagit fram. Den 27-28 oktober visar de upp sina projekt i en utställning.

Ett hem kan vara smart på olika sätt. Det kan handla om att kunna fjärrstyra saker som värme, belysning och larm när man inte är hemma. Det kan vara smart utformat, till exempel hopfällbart, kompakt och flexibelt, och det kan även vara smart ur ett hållbarhetsperspektiv.

− På utställningen visar vi alla de här tre aspekterna av smarta hem. Studenternas utgångspunkt har varit att skapa koncept för en lägenhet på 54 kvadrat där det ska bo fler än två personer, säger Josef Wideström, kursansvarig för interaktionsdesign på Chalmers.

Virtuella fönster
Han säger att studenterna inte har skapat en hel lägenhet, utan tagit fram olika funktioner för den. Som till exempel ett virtuellt fönster, vilket kan vara aktuellt när man bygger många små lägenheter i ett hus.

− När man bygger en stor lägenhet blir det ofta fönster i flera väderstreck. Men i en liten lägenhet kanske bara åt ett håll. Några av studenterna har därför tagit fram ett virtuellt fönster med skärm och kamera, säger Josef Wideström.

Skrivbordet i taket
En annan grupp studenter har jobbat med en flexibel lägenhetslösning.

− Om man inte behöver skrivbordet på natten när man sover kanske det kan åka upp i taket, medan man på dagen tar ner det och stället låter sängen befinna sig i taket för att på bästa sätt utnyttja lägenhetens lilla yta, säger Josef Wideström.

Utställningen visar sammanlagt nio olika projekt. Den är öppen för allmänheten den 27-28 oktober mellan klockan 9.00 och 16.00 på Visual Arena i Lindholmen Science Park.

37DC.jpg