En kärleksförklaring till Göteborg. Vid Tuveraset 1977 fick Egnahemsbolaget snabbt ordna nya bostäder till de drabbade. Ett dramatiskt uppdrag för bolaget som nu fyller 80 år. Men jubileumsboken är ingen historiebok, utan en kärleksförklaring.
”Vi älskar Göteborg” heter boken som tillägnas ”alla våra kunder”.
– Grunden är att vårt hjärta och hela vår verksamhet finns i Göteborg, säger Camilla Tim Elliot, kommunikationschef på Egnahemsbolaget.
– Göteborg är vår stad som vi är stolta över. Vi hoppas att boken ska förmedla en go känsla kring Göteborg och vill ge den till våra kunder, som vi är till för.
Boken är snarare en Göteborgsguide än en traditionell jubileumsbok. Kapitlen heter Upplev Göteborg, Hitta ditt eget smultronställe, Ät gott i Göteborg och det finns även en liten Göteborgsparlör.
Kan beställas gratis
Här finns också kapitel om trädgård, inredning, ventilation, avtal, hur man agerar klimatsmart hemma och andra nyttiga råd och tips.
Boken har tryckts i 3 000 exemplar och kommer att användas som gåva av bolaget. Men den kan också beställas – gratis – via bolagets hemsida av alla göteborgare.
– Vi har verkligen jobbat kostnadseffektivt med den, till exempel har några av våra anställda skrivit en del kapitel, berättar Camilla Tim Elliot.
– Ann-Sofie som skriver om uteplatsen jobbar på ekonomiavdelningen. Det gör också Ylva som skriver om västkustsmakerna, men hon har haft egen restaurang.
– Och Ingegerd som skriver om inredning jobbar på projektavdelningen. Fast hon är utbildad till inredningsarkitekt, säger Camilla Tim Elliot.
Men lite historia finns förstås med om Egnahemsbolaget som startade under namnet Småstugebyrån 1933.
Torrdass på gården
Idén var att göra det möjligt för familjer med låga inkomster att skaffa sig moderna bostäder, bland annat genom att vara med i bygget själv.
Det första egnahemsområdet i Göteborg var Bräcke på Hisingen. Ett hus med tre rum och källare skulle kosta högst 70 kronor i månaden. Kontantinsatsen utgjordes av eget arbete och hela familjen var engagerad i bygget.
Husen stod färdiga 1935 och döptes snabbt till sockerlådorna av Göteborgshumorn. Men de hade mycket högre standard än dåtidens bostäder för en arbetarfamilj, som ofta fick trängas i ett rum och kök, med enbart kallt vatten och torrdass på gården.
Byggde folkhemmet Sverige
Husen i Bräcke hade flera sovrum, vardagsrum, rinnande varmt och kallt vatten samt tvättstuga, vattentoalett och badkar. En himmelsvid skillnad.
Egnahemsrörelsen kom att bli en viktig del i folkhemsbygget.
”Sockerlådorna” i Bräcke står kvar än idag. Och sedan dess har Egnahemsbolagets projekt varit många: Fräntorp, Utby, Kyrkbyn, Björkekärr, Järnbrott, Åkered, Bratthammar, Hammarkullen, Gunnestorp, Storås, Lindholmen, Toredammen, Lindås Park och Aröds Äng är bara några av de områden som bolaget varit med och byggt.
Egnahemsbolaget ingår i Framtidenkoncernen, som är helägd av Göteborgs Stad.
Backa Torp.