46 bostadsrätter i Hammarkullen sist ut 2021. 449 bostadsrätter och småhus. Så många bostäder har Egnahemsbolaget inte färdigställt ett enskilt år sedan 1971. ”Det känns jättekul att få leverera så här mycket. Vi är väldigt stolta”, säger Erik Windt-Wallenberg, vd.

Erik Windt-Wallenberg, vd för Egnahemsbolaget.

Egnahemsbolaget har funnits i 88 år och startades med idén att göra det möjligt även för de med lägre inkomst att äga sin egen bostad. Än i dag fokuserar bolaget på samma sak.

– Vi verkar ju på en marknad som vi måste förhålla oss till, vilket innebär att vi inte ska snedvrida den. Men vi försöker ligga något lägre i pris, och det kan vi göra på grund av att vi erbjuder en något enklare produkt där vi försöker hålla nere kostnader, säger Erik Windt-Wallenberg.

Hög säljtakt under pandemin

I uppdraget från Framtidenkoncernen, där Egnahemsbolaget ingår, ligger att tillföra andra bostadstyper i områden där hyresrätten dominerar. I februari i år såldes till exempel de sista av 64 nyproducerade bostadsrätter i Bergsjön.

– Vi var faktiskt ganska oroliga när pandemin drog in och vi hade projekt som skulle säljstarta. Men det har gått åt helt motsatt håll och vi har haft en bra säljtakt hela tiden. I vissa fall har vi sålt snabbare än vad vi tänkt.

Något Erik Windt-Wallenberg och medarbetarna gläds åt är att de flesta köpare är förstagångsköpare från närområdet. Det är precis så Egnahemsbolaget vill ha det.

– Det är viktigt för socioekonomisk svagare områden att de med fast jobb och kapital bor kvar. Det skapar en positiv spiral för skola, handel, service med mera.

Femtio år gammalt rekord slaget

Sist ut av årets alla projekt är 46 bostadsrätter i Hammarkullen och 34 bostadsrätter i Björkekärr. Övriga projekt har legat i bland annat Länsmansgården, Gårdsten och Gamlestaden. Det innebär att Egnahemsbolaget har färdigställt 449 bostäder i år. Det gamla rekordet var 447 stycken.

– Vi ville väldigt gärna slå det här 50 år gamla rekordet. Vi är väldigt stolta och glada över att vi levererat så mycket under året, säger Erik Windt-Wallenberg.

Hur ser det då ut för bolaget åren som kommer? Takten kommer att gå ner lite de tre kommande åren, enligt Erik Windt-Wallenberg, men från 2025 och framåt väntas en ganska kraftig ökning. Framtidenkoncernen satsar nämligen stort på att blanda upp boendeformerna i Göteborgs särskilt utsatta områden och där spelar Egnahemsbolaget en viktig roll.

Vill locka privata aktörer

Egnahemsbolagets vd påpekar också att en viktig uppgift för bolaget är att bryta mark och öppna upp för privata aktörer. I både Bergsjön och Angered har detta skett.

– Det är fantastiskt roligt att fler hakar på och bygger bostadsrätter och småhus i våra miljonprogramområden.

Fokus på småhus

Men Egnahemsbolaget bygger inte bara i dessa områden. I Sisjödal är det till exempel inflyttning i sex radhus i en tredje etapp efter årsskiftet. Dessutom finns mark Egnahemsbolaget köpt på sig under åren som man nu försöker utveckla.

– Där blir det fokus på att få in större volymer av småhus. Mellan 2025 och 2030 vill vi bygga 500 småhus, men vi är beroende av detaljplaner som alla andra. Vi vet att 70 procent av göteborgarna helst vill bo i småhus, men dessa står bara för 18 procent av nyproduktionen. Så det är många göteborgare som skulle bli glada om vi fick bygga mer småhus, inte minst radhus som är en uppskattad hustyp för många.