De grönaste gårdarna i Göteborg 2004 är utsedda. Vinnarna är Poseidons fastighet Baltzersgatan 2-14, Tandkullegatans förskola, Holger Blomstrands fastighet på Vävlagaregatan/Persgatan/Räntmästaregatan och bostadsrättsföreningen Kolumbus. Hederspriset gick till Familjebostäders gård på Såggatan 15-21.

– Intresset för tävlingen har ökat från år till år, i år var så många som 26 gårdar anmälda, berättar Daniel Eek, projektledare på miljöförvaltningen.

Ökat medvetande om grönskans betydelse

Poseidons fastighet Baltzersgatan 2-14 vinner sitt pris för att varsamt och med stor respekt för områdets karaktär ha förnyat gården.

”Genomtänkt miljöanpassning och goda färg- och materialval har skapat ett rum som på ett utmärkt sätt kombinerar nytta, trivsel och skönhet” skriver juryn.

– Människor blir mer och mer medvetna om grönskans betydelse för vårt välbefinnande och det är roligt att inte bara fastighetsägare utan också så många enskilda människor lägger ner så mycket engagemang på gårdar och gemensamma ytor, säger Daniel Eek.

Extra plus för söt lekstuga

Tandkullegatans förskola i Långedrag får pris för att i den lilla skalan och med enkla medel ha anpassat gården för barnens upplevelse.

5274.jpg
Man låter odlingen av frukt, bär och grönsaker ingå i det pedagogiska arbetet på ett lovvärt sätt. Ett extra plus för den oemotståndliga lilla lekstugan!

Holger Blomstrands fastighet på Vävlagaregatan/Persgatan/Räntmästaregatan i Lunden får pris för den överflödande blomsterprakt som drar den förbipasserande in genom porten från gatan.

Smittande odlarlust

Väl inne möts man av en odlarlust och omsorg som smittar.

Bostadsrättsföreningen Kolumbus har med små medel skapat ett antal levande gårdsrum, inbördes med olika karaktär men alla uttryckande trivsel, intimitet och gammaldags gårdskänsla.

Hederspris får Familjebostäders gård på Såggatan 15-21 som uppvisar fantasirika lösningar på komplicerade rumsliga problem. Ett tydligt brukarengagemang erbjuder en spännande vandring i en imponerande artrikedom.

Ska inspirera till trivsamma gårdar

Tävlingen Gröna gårdar vänder sig till fastighetsägare, bostadsrättsföreningar, skolor och förskolor, vårdinrättningar i Göteborgs kommun. Syftet är att inspirera till att skapa trivsammare gårdsmiljöer.

Priserna överlämnades av miljönämndens ordförande Ann-Christine Andersson vid en ceremoni på miljöförvaltningen på onsdagseftermiddagen.

32FA.jpg
Gården på Vävlagaregatan-Persgatan-Räntmästaregatan i Lunden får pris för sin överflödande blomsterprakt. Foto: Peter Svenson

Gröna gårdar:
Tävlingen Gröna gårdar arrangeras av miljöförvaltningen i samarbete med park- och naturförvaltningen, LFF, Förvaltnings AB Framtiden, MedicHus, HSB, Fastighetsägareföreningen och SBC.