Möter föreningar för dialog. Det kommunala bolaget Familjebostäder kan tänka sig fler gemenskapsboenden och diskuterar nu med ett par föreningar i Göteborg. På lördag 26 november hålls en konferens i ämnet på Hotell Kusten.
Att bo i egen lägenhet men ha möjlighet till gemensamma måltider och aktiviteter är ett boende som Göteborgs Stad vill främja. Målet finns klart uttalat som en punkt i stadens budget, under rubriken Stadsutveckling.
– Vi har jobbat med konceptet i ett antal år och tycker att det har varit framgångsrikt, säger Mats Olsson, boendeutvecklare på Familjebostäder.
”Man bor var för sig och gör saker tillsammans”
Bolaget har idag ett gemenskapsboende i Göteborg, Majbacken vid Chapmans torg, med 30 lägenheter. Det har funnits sedan 2004 och innebär att de boende har varsin tvåa, men tillgång till gemensamma utrymmen på 200 kvadratmeter i bottenplanet, där det finns en stor matsal med modernt kök, hobbyrum, hemmabio, verkstad, bibliotek och gästrum.
Här bör man vara över 40 år och inte ha hemmavarande barn.
– Men gemenskapsboende är inte nåt slags servicehus, utan man bor var för sig och gör saker tillsammans, till exempel lagar mat, säger Mats Olsson.
– Vad gäller ålder och kön bör man ha en så bra bredd som möjligt, för att alla ska kunna vara delaktiga och hjälpa till. Majbacken har fungerat bra, så vi vill fortsätta utveckla konceptet, både i nyproduktion och i befintliga hus.
– Därför vill vi ha en dialog med de grupper som vill bo på det här sättet, säger Mats Olsson.
”Alla vill inte laga mat åt 40 personer”
Konferensen på lördag är en del i den dialogen. Familjebostäder arrangerar mötet tillsammans med den ideella föreningen Under samma tak (UST) som vill ha ett gemenskapsboende med cirka 40 lägenheter.
– Familjebostäder nappade snabbt på våra tankar, säger Leif Tjernström i föreningen UST.
– Redan efter ett halvår blev vi erbjudna en tomt vid Sannegårdshamnen på Hisingen, men det var lite för snabbt, vi hade inte tillräckligt många intresserade.
– För att ha underlag till 40 lägenheter, behöver vi 80 intresserade och än så länge har vi ett 40-tal på listan.
Föreningen har varit igång i två år, men det finns mycket kvar att ”stöta och blöta”.
– Till exempel om vi ska ha gemensamma matlag eller inte. Alla vill inte laga mat åt 40 personer, säger Leif Tjernström.
Blandade åldrar
– Däremot är vi överens om att vi inte ska ha något äldreboende eller 55+boende.
UST siktar i stället på en tredjedel yngre, en tredjedel medelålders och en tredjedel äldre medlemmar.
– Gärna barnfamiljer. Vi vill ha mångfald på alla sätt, det är det mest hållbara, säger Leif Tjernström.
– Då kan alla hjälpa varandra, barnfamiljer kan få hjälp med barnpassning och de äldre med att rasta hunden eller vad det kan vara.
– Det ska inte vara en massa stormöten utan så lite regler som möjligt. ”Vårt hus – mitt boende”, är parollen. Man ska ha sin egen lägenhet dit man kan dra sig undan om man vill, men också gemenskap när man så önskar, säger Leif Tjernström.
Kerstin Kärnekull föreläser
På konferensen på lördag kommer Familjebostäders tf vd Peter Lundstedt att presentera bolaget och uppdraget att bygga gemenskapsbostäder och medlemmar från UST kommer att presentera föreningen.
Pär Olofsson från Coompanion ska föreläsa om kooperativ hyresrätt. Författaren och arkitekten Kerstin Kärnekull från Stockholm är en av förgrundsgestalterna till kollektivboende i landet och hon ska också föreläsa.
På eftermiddagen blir det gemensam diskussion och gruppsamtal om förväntningar och önskemål på gemenskapsboende.