När sista fången muckade våren 1997 var det från en anstalt som tiden för länge sedan sprungit ifrån. En av de mer kända härlandafångarna, författaren Lasse Strömstedt, har berättat om de dåliga hygieniska förhållandena när han satt inne på 60-talet.

Fängelset är K-märkt och har inte fått förändrats nämnvärt. Gallren för fönstren sitter kvar på många ställen. Den göteborgare som inte känner igen
den ljusare nyansen efter renoveringen ska veta att det var så fängelset en gång såg ut. Likaså har insidan, så vitt man kunnat göra det, fått sina originalkulörer tillbaka.
57F8.jpg

Visioner

Nu flyttar Härlanda stadsdelsförvaltning och Park- och naturförvaltningen in. Härlanda Park rymmer också en vision: Här kommer den omtalade kultursatsningen för ungdomar att ta form. Hemsjukvården för Örgryte och Härlanda flyttar in i vår. Det finns planer för ett gemensamt bibliotek för Örgryte och Härlanda i det gamla snickeriet. Storklubben i öster, Qviding FIF, kan komma att flytta hit och spela fotboll på fångarnas gamla gräsplan.

Läs mer om Härlanda fängelsets historia, bland annat om de beryktade pottskåpen. Artikeln finns i pappersutgåvan av Vårt Göteborg som kom ut den 8 december.
(Tidningen delas ut till samtliga hushåll i Göteborgs kommun)