I snitt 21 nya lägenheter har anmälts lediga till Boplats Göteborg varje dag det senaste kvartalet. Ökningen jämfört med förra året beror främst på att de privata fastighetsägarna i större utsträckning använder marknadsplatsen.

1.895 hyreslägenheter annonserades ut på Boplats Göteborg som lediga under första kvartalet i år. En ökning med nästan åtta procent jämfört med samma tidsperiod 2006.

– Ökningen beror framförallt på att allt fler privata hyresvärdar använder sig av Boplats Göteborg när de får lediga lägenheter, drygt en tredjedel kommer från dem numera. Kölistor är ju färskvaror och innebär mycket extrajobb för att hålla uppdaterade, så jag tror att många fastighetsägare uppskattar just våra aktuella intresseanmälningar, säger Boplats Göteborgs vd Maria Meyer-Martins.

Få akuta behov

Hittills i år har 5.822 erbjudanden om visning skickats ut till sökanden på Boplats Göteborg. 42 procent har tackat ja, också det en svag ökning, medan 1.633 som fått erbjudande inte har svarat alls.

– Många som tackar nej till erbjudande hänvisar till att antingen inflyttningsdatumet eller lägenheten inte passar deras behov. Behoven är alltså inte alltid akuta, utan man har speciella krav eller behov som man vill ha uppfyllda i sitt boende om man ska flytta, säger Maria Meyer-Martins.