Julstaden Göteborg blir allt större och större. På fredag tänds de vackra ljusgranarna på Liseberg och Avenyn. Därefter tänds ljusgranar successivt under slutet på november på tolv stadsdelstorg. Tre torg har tillkommit sedan förra året.

Tio lokala torg kom med i Julstaden Göteborg förra året, med följd att hela arrangemanget och dess ljusstråk förlängdes ut i stadsdelarna. Och i år tillkommer alltså ytterligare tre torg – Rannebergen Centrum, Selma Lagerlöfs Torg och Wieselgrensplatsen.

– Vi har samma sorts ljusgranar som lyser upp centrala Göteborg, fast vi klär våra med granris runt foten. Vi vill ha kvar lite av det traditionellt gröna, säger Anna-Karin Gmoser på Göteborgslokaler, som äger och förvaltar de flesta av stadens lokala torg.

”Blev som en helhet med resten av Göteborg”

– Ljusgranarna var mycket uppskattade förra året, det blev som en helhet med resten av Göteborg.

Några torg – bland andra Haga, Dr Fries Torg och Kyrkbytorget – har valt att behålla den gröna, riktiga julgranen. Inte för att man tycker att den moderna ljusdesignen stör, utan för att värna om traditioner.

– Dr Fries Torg, till exempel, har alltid en egen julgranständning, i år den 28 november. Där är kyrkan och företagareföreningen engagerade i ett mysigt evenemang som man gärna vill behålla, säger Anna–Karin Gmoser.

Ljusgranarna finns på följande torg:
Axel Dahlströms Torg
Bergsjön Centrum
Brunnsbotorget
Hammarkulletorget
Hjällbo Centrum
Kortedala Torg
Länsmanstorget
Olskroken
Rannebergen Centrum
Selma Lagerlöfs Torg
Tuve Torg
Vårväderstorget
Wieselgrensplatsen