Lättare bo kvar hemma. Den närmaste tiden arrangeras flera bomässor i Göteborgs Stad för personer över 55 år. Bland annat bjuder Västra Göteborg respektive Örgryte-Härlanda in seniorer till information om olika boendeformer, tekniska lösningar och annat som kan underlätta för äldre att bo kvar hemma.

Först på tur står bomässan för seniorer 55+ i Västra Göteborg som äger rum tisdagen den 22 november. Här kan man bland andra få träffa fastighetsmäklare och jurister. Elin Ljungqvist som är projektledare för mässan menar att det är många äldre som har frågor kring hur man säljer sin bostad och köper en ny.

På mässan kommer också att finnas representanter för stadsdelsförvaltningen.

– Besökarna ska kunna få information om vad som kommer att hända i vår stadsdel i framtiden, med nya byggen och olika former av seniorboenden, säger Elin Ljungqvist.

Vill bryta isolering
Dessutom kommer projektet ”Gôrbra för äldre” att visa smarta produkter som kan underlätta vardagen hemma för seniorer, och äldreforskare Bo G Eriksson vid Göteborgs universitet, själv nybliven pensionär, berättar om hur man kan ”bo gott på äldre dar”.

– Vi har valt att lägga mycket vikt vid att man ska leva gott, att man inte bara ser till själva lägenheten när man flyttar utan också tänker på vad som finns runtomkring, säger Elin Ljungqvist. Finns det några gemenskapslokaler, och är det nära till sociala kontakter?

Bomässa 55+ i centrum
Den 24 november är det dags för Boplats Göteborg att bjuda in till bomässa. I deras lokaler vid Rosenlund kan man då få träffa hyresvärdar och bostadsrättsproducenter, och ta del av den visningsmiljö för vardagsteknik och design som Senior Göteborg har i lokalerna.

”Gôrbra för äldre” är med även här. Det är en försöksverksamhet som Göteborgs Stad driver tillsammans med flera bostadsbolag.

Veckan därpå är det Örgryte-Härlandas tur. Stadsdelen ordnar en bomässa för personer över 55 på kulturhuset Kåken den 29 november. Även här kan man få information om olika boendealternativ, och praktiska lösningar i hemmet för den som vill kunna bo kvar hemma så länge som möjligt.

– Vi vill att människor ska kunna bo kvar i stadsdelen med bibehållen livskvalitet, vare sig det är där man bor nu eller att man flyttar till ett annat boende som funkar bättre, säger Maja Philis som ansvarar för evenemanget.

Seendet förändras
Med mässan vill Örgryte-Härlanda få invånarna att fundera över sitt boende och ta reda på vilka möjligheter som finns i stadsdelen.

– Vi vill att man ska börja tänka i tid. Kan jag bo här, kan jag bo kvar i min villa eller i min lägenhet som saknar hiss, när jag blir lite äldre? Hur vill jag leva?

På programmet står information från Boplats Göteborg om hur man söker lägenhet, information om olika former av gemenskapsboenden, och också ett besök från White arkitektbyrå som berättar om belysning i hemmet och det åldrande ögat.

Även till denna mässa kommer representanter för ”Gôrbra för äldre” och visar hur tekniska lösningar kan underlätta det egna boendet, hur man kan öka tillgängligheten och stärka gemenskapen. Mäklare finns på plats, och representanter för stadsbyggnadskontoret som kan berätta om planerna för Örgryte-Härlanda.

Det är fri entré till samtliga bomässor.