Boplats Göteborgs första mingelkväll i onsdags blev minst sagt en succé. På två och en halv timme kom 439 personer till det lilla kontoret vid Kungsportsplatsen. Nu ska bobytarkvällen bli en årlig tradition.

– Vi var faktiskt oroliga att det inte skulle komma folk alls och räknade med kanske 30 personer, säger Maria Meyer-Martins, VD för Boplats Göteborg.

Vild idé från början

– Men det blev jättekul, som en riktigt lyckad fest hemma. Alla pratade med alla och många bytte telefonnummer för att kunna titta på varandras lägenheter.

Maria Meyer-Martins säger att bobytarkvällen var lite av en vild idé.

– Vår hemsida är ju vår stora grej, men vi vet att folk även vill ha personliga möten. Så vi tyckte att det passade bra med en mingelkväll så här strax före den 1 oktober, av tradition den stora flyttardagen, säger Maria Meyer-Martins.

Och det blev alltså ”fullknökat”. Med små lappar på bröstet som visade vad man sökte och vad man hade att erbjuda gick alla runt och minglade, åt chips och choklad och drack dricka.

På plats fanns också tre jurister, från Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna, som kunde svara på frågor om bostadsbyten.

”Rörligheten måste öka”

Vad säger då den stora tillströmningen om Göteborgs bostadsmarknad?

– Att det är hett. Och att rörligheten på bostadsmarkanden måste öka. De här 439 personerna saknar ju inte bostad, men den passar inte deras nuvarande behov. Så rörligheten måste öka – och för det behövs en massa nya bostäder, gärna stora lägenheter i attraktiva lägen, säger Maria Meyer-Martins.

Kan den här succén leda till att ni satsar mer på personliga möten – fysiska marknadsplatser?

– Det gör vi redan nu, hela tiden. Vi har återkommande temadagar om till exempel Första lyan, för ungdomar som ska flytta till sin första lägenhet. Och snart har vi Tema Senior, som riktar sig till äldre personer, säger Maria Meyer-Martins.

– Men helt klart ska mingelkvällen bli en årlig tradition, strax före 1 oktober.

6486_2.jpg

Foto: Shahbaz Khan