Boende i fler än 21 000 lägenheter i nordost har sedan hösten 2008 fått besök av brandinformatörer. De har hjälpt till med att installera brandvarnare och berättat hur man skyddar sig mot brand.

Brandvarnare räddar liv! säger Jehan Mansour som är samordnare för brandinformatörerna hos Gårdstensbostäder. Han ger ett exempel:

– En av våra hyresgäster sov när spisen var på. Det började brinna och hyresgästen vaknade av att brandvarnaren tjöt. Hyresgästen ringde 112 och tack vare det kunde branden begränsas så att den inte spreds i hela trappuppgången.

Ska skapa sysselsättning

Göteborgs kommunala bostadskoncern Framtiden har tagit initiativ till att anställa ett antal brandinformatörer för att skapa sysselsättning och aktivt arbeta för att öka tryggheten i bostadsområden. Projektet genomförs tillsammans med Räddningstjänsten Storgöteborg och Arbetsförmedlingen.

Kontrollerar brandvarnare

Under hösten utbildades tolv nya brandinformatörer, i en andra omgång av tre, som besöker hyresgäster hos Bostadsbolaget, Familjebostäder och Poseidon. Brandinformatörerna besöker hyresgäster för att berätta om brandskydd. Vad kan man göra i sin bostad och i farstun för att undvika att en brand uppstår? Vad gör man om det skulle börja brinna? Dessutom kontrollerar informatörerna att det finns brandvarnare och förklarar hur de fungerar.