På fredag firar Gårdsten tio år! Inte som stadsdel förstås, men som samhällsbyggnadsprojekt. Ett decennium har nämligen gått sedan starten på den utveckling som förvandlade Göteborgs mest nedgångna betongförort till ett attraktivt och prisbelönat bostadsområde.

Det var 1997 som Gårdstensbostäder bildades, med uppdrag att göra något radikalt åt den slitna och problemtyngda stadsdelen. Tidvis under 90-talet hade uppemot 40 procent av lägenheterna stått tomma.

Sahra minns förändringen tydligt

För Gårdstensborna blev förändringen påtaglig, även om det dröjde ett tag innan de första ombyggnadsprojekten kom igång.

11AE.jpg
Under sin VD Stina Fransson införde Gårdstensbostäder helt nya rutiner för att skapa en levande dialog med de boende.

26-åriga Sahra Hussein har levt drygt halva sitt liv i Gårdsten och hon minns tydligt förändringen:

– Plötsligt kom det faktiskt någon om man ringde. Folk kände att deras åsikt betydde något. Det väckte stora förhoppningar, berättar hon.

– Så snart människor förstod att det nya inte bara var tomt prat, så började samhörigheten växa.

Så småningom inleddes en genomgripande upprustning av bostadsområdet, kvarter för kvarter.

Norra Gårdsten står på tur

Många av projekten var så nyskapande att de väckte uppmärksamhet långt utanför stadsdelen. Även göteborgare som aldrig satt sin fot i Gårdsten har förmodligen hört talas om några av dem (se faktaruta).

74B2.jpg
– Idag går det att bjuda hem folk utan att skämmas. Man kan ta med dem på en promenad runt området och känna stolthet, tycker Sahra.

Under de tio år som gått har stora delar av Gårdsten rustats upp, hela tiden i nära samverkan med de boende.

Efter västra och östra Gårdsten står nu delar av den norra stadsdelen på tur. Det byggs också nya, marknära bostäder i Gårdsten.

Vad som kanske inte fått lika mycket uppmärksamhet är den sociala omvandling som gått hand i hand med den fysiska upprustningen.

De flesta nöjda med boendet visar enkäter

– Det sociala perspektivet har varit minst lika viktigt – liksom det ekologiska. Hela tanken med Gårdstensbostäder var att utveckla stadsdelen, inte bara att förvalta byggnaderna, förklarar Katarina Ahlqvist, som för drygt ett år sedan tog över VD-stolen efter Stina Fransson.

– Vi har bland annat genom åren förmedlat arbeten till över 900 Gårdstensbor. Och många ungdomar har fått extrajobb genom oss.

Även om det är stor skillnad mellan Gårdsten idag och för tio år sedan, så betonar Katarina Ahlqvist att det handlar om en varsam omvandling.

– Vi har avstått från att byta ut sådant som fungerar. Allt för att inte dra på hyresgästerna onödiga kostnader.

Enkäter bland hyresgästerna visar att de flesta är mycket nöjda med sitt boende i dag.

– Det är bara när det gäller upplevd trygghet som vi fortfarande släpar efter lite – trots att det inträffar färre brott här än i Göteborg i stort, säger Katarina Ahlqvist.

– Där har vi en fråga att jobba vidare med.

4077