Solhusen i Gårdsten i Göteborg har tilldelats det internationella bostadspriset World Habitat Award. Det är första gången i prisets 20-åriga historia som ett svenskt bostadsprojekt belönas med den prestigefyllda utmärkelsen.

De ombyggda solhusen i Gårdsten är en av attraktionerna i boutställningen Bo i Göteborg, som öppnar på torsdagen .

Radikal förnyelse

– Tillkännagivandet av priset kommer därför mycket lägligt, säger Gårdstensbostäders VD Stina Fransson.

– Inte bara för boutställningens skull, utan också för att utvärderingen av projektet nu är klar och visar ett lyckat resultat. Hyresgästerna är nöjda och energikostnaden har minskat med drygt 5.000 kronor per år och lägenhet, säger Stina Fransson.

Solhusen var från början ett rent renoveringsprojekt men växte och kom att omfatta en radikal förnyelse av husen med energilösningar i stor utsträckning baserade på solvärme.

Priset delas ut på Jakarta

World Habitat Award instiftades 1985 av den brittiska organisationen BSHF (Building and Social Housing Foundation). I samarbete med FNs organ för bebyggelse och bostadsprogram, UN Habitat, delas varje år ut två priser till nyskapande bostadsprojekt, ett på norra och ett på södra halvklotet.

Priset är i första hand en belöning till arkitekten Christer Nordström. Prisutdelningen äger rum på FNs bebyggelse- och bostadsdag den 3 oktober, i Indonesiens huvudstad Jakarta.

Första inflyttningen i de renoverade husen skedde år 2000. Sedan dess har solhusen vållat stor uppmärksamhet och belönats med Stora Energipriset 2002, Målarmästarnas pris för bästa färgmiljö 2001 samt nominering till Årets bygge 2000.