Har du funderat över att bygga till? Kanske drömmer du om en friggebod – eller ett nytt garage? Stadsbyggnadskontoret vet att det finns många göteborgare som går i byggtankar och arrangerar i nästa vecka en särskild kväll för den som vill veta vad man får - och inte får – göra.

Byggdrömmar och visioner får fäste lite varstans runt om i Göteborg. Men det är inte alltid så lätt att veta vad lagar och regler säger.

Svårt att komma under kontorstid

– Vi behöver hitta nya sätt att stilla folks nyfikenhet. För många kan det dessutom vara svårt att komma loss under kontorstid för att prata med oss, säger stadsbyggnadschef Magnus Sigfusson som nu bjuder in till en informationskväll i Älvrummet vid Göteborgshjulet på tisdag 9 november.

Till Älvrummet tar han med sig en hel rad experter från stadsbyggnadskontoret, och kvällen inleds med två korta föredrag. Ett som handlar om bygglov, nybyggnad och tillbyggnad, byggnaders utseende och placering på tomter.

Det andra föredraget tar upp de tekniska frågorna om exempelvis konstruktioner och dagvattenproblematik.

”Göteborgarna vet redan ganska mycket”

– Därefter tänker vi oss att det ska bli ett stort mingel där besökarna kan vandra runt mellan olika stationer och ställa frågor till våra handläggare Det kan handla om bygglov, bygganmälan, arkitektur eller kanske VVS-lösningar, säger Magnus Sigfusson.

Hur är det med kunskapsnivån i allmänhet?

– Göteborgarna vet redan ganska mycket. Många har grundkunskapen, men har kanske inte riktigt koll på detaljerna i ”friggebodpaketet”. Då är det till exempel lätt hänt att man bygger för nära en tomtgräns.

Vilka frågor är vanligast så här års?

– Nu handlar det ofta om tillbyggnader och förändringar av olika slag, men den tydligaste säsongstoppen ser vi på våren. Då får vi en massa frågor kring glasade uterum, altaner och friggebodar.

Hur lång tid tar det att få ett bygglov?

– Det kan gå fort, men det beror på vad man vill göra. I år har vi haft en eftersläpning men börjar nu komma ikapp. Normal handläggningstid för ett planenligt bygglov är som mest tre-fyra veckor, men för enkla åtgärder kan det gå på bara några dagar.

Premiärkvällen den 9 november kräver ingen föranmälan – det är bara att dyka upp i Älvrummet vid Göteborgshjulet. Och redan nu planerar stadsbyggnadskontoret för en uppföljning till våren.

Fotnot:
Bygglovskvällen pågår mellan klockan 18 och 20.