Lägre energikostnader, minskad klimatpåverkan och god inomhusmiljö. Det är några av fördelarna med att bo i ett energieffektivt hus. Under Passivhusdagarna 7-8 november kan allmänheten besöka några av de nybyggda och ombyggda hus som finns i regionen.

En ombyggd villa från 1970-talet på Öckerö, ett nybyggt radhus i Torslanda och en lägenhet i Hamnhuset på Norra Älvstranden. Det är några av husen där de boende öppnar dörrarna för att inspirera andra till att tänka energieffektivt.

Gratisbuss från Gustaf Adolfs torg

Under Passivhusdagarna 7-8 november erbjuds alla intresserade kostnadsfria bussrundturer med start från Gustav Adolfs torg.

– Meningen är att folk ska börja fundera över energieffektiva alternativ i sitt eget boende. De kanske behöver renovera eller skaffa nytt uppvärmningssystem. Genom att besöka passivhus kan de själva se hur det fungerar och få svar på frågor, berättar Gunilla Fransson Bangura på Västra Götalandsregionen, projektledare för Passivhusdagarna 2009.

Visningslägenhet i Hamnhuset

Passivhus är ett energieffektivt koncept som används både för ny- och ombyggnation. Det går ut på att skapa välisolerade hus som till stor del värms upp genom den energi som redan finns i inomhusluften – överskottsvärmen från tv-apparater, belysning och de boendes egna kroppar.

Dessutom utnyttjas solen för att värma hus och vatten. Tjocka väggar, välisolerade tak och energieffektiva fönster är några av passivhusens kännetecken. Byggnadens har också en värmeväxlare för ventilationsluften.

Hamnhuset i Sannegårdshamnen är ett av Sveriges första större flerbostadshus byggt enligt passivhusprincipen. Det stod klart 2008 och rymmer 115 hyresrätter. Under helgen är husets visningslägenhet öppen för besökare.

Älvstranden bygger passivinspirerat kontorshus

– Hamnhusets förbrukar bara 20 procent av den energi som behövs för uppvärmning av ett normalbyggt flerbostadshus. Och det släpper ut 70 procent mindre koldioxid, säger Per Andersson på Älvstranden utveckling AB.

Just nu håller Älvstrandsbolaget på att bygga ett kontorshus som hämtar inspiration från passivhustekniken. Eftersom det än så länge inte finns någon standard för kontorspassivhus byggs det enligt riktlinjer från Green building, ett EU-initiativ för att minska energianvändningen i lokaler.

– Och det är inte omöjligt att vi satsar på fler bostadshus framöver. Kvillebäckens detaljplan har nyligen antagits och där vi har ett antal tomter att bebygga. Men det är för tidigt skede att säga om det blir något passivhus.

Vanligare i Tyskland

Klart är i alla fall att vi bygger i enlighet med Göteborgs stads tuffa miljöprogram, säger Per Andersson.

I Tyskland är passivhus vanligare och det var också där konceptet utvecklades under 1990-talet. Därifrån kommer också idén om att låta allmänheten besöka husen under särskilda dagar. Sedan 2002 anordnas Passivhusdagarna i Tyskland och de senaste åren har fler länder anslutit sig. I år är första gången Sverige är med.

Passivhusdagarna 2009 arrangeras av Västra Götalandsregionen i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet och Passivhuscentrum i Alingsås.