Välbesökt regiondag. När det är dyrt och svårt att hitta boende i Göteborg, blir grannkommunerna allt mer attraktiva som bostadsorter. På lördag bjuder Boplats Göteborg in till regiondag, en succé förra året.

– Då kom det 900 personer och vi räknar med mycket folk på lördag också, säger Mats Ekblad, informatör på Boplats Göteborg.

På regiondagen finns nio kommunala bostadsbolag från tio kommuner runt Göteborg med och presenterar lediga lägenheter och planerade nybyggen. Här finns representanter från Ale, Borås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Mölndal, Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg.

Dagens utveckling innebär att Göteborgsregionen allt mer framstår som en enda bostadsmarknad. När infrastruktursatsningarna i det västsvenska paketet binder samman regionen allt tätare, kommer bostadsmarknaden för dem som jobbar i Göteborg att växa.

Pendlingstiden är det viktiga
– I och med att kommunikationerna blir bättre så växer den här regionala marknaden, säger Mats Ekblad.

– Det är ju pendlingstiderna som är det viktiga, inte avstånden och inte kommungränserna. Även om man jobbar eller studerar i Göteborg, går det utmärkt att bo ganska långt bort, så länge pendlingstiden är runt en timme.

Boplats Göteborg ägs av Göteborg Stad, de kommunala bostadsbolagen i Göteborg och de privata fastighetsägarna i Västsverige. Men även kommunala bostadsbolag i kranskommunerna kan erbjuda sina lägenheter via Boplats.

– Vi har separata avtal med vissa kommuner, så att de får lägga in sina lägenheter i vårt system. Och fler sådana avtal är på gång, säger Mats Ekblad.