Sedan Gårdstensbostäders solhus tilldelades det prestigefyllda World Habitat Award i augusti förra året har intresset ökat ytterligare för förändringsarbetet i Gårdsten. Presentationer och studiebesök avlöser varandra. Samtidigt kommer besked om nya utmärkelser.

– Det rör sig mycket kring Gårdsten nu, säger Gårdstensbostäders vd Stina Fransson dagen innan hon reser till Stockholm för att berätta för politiker om satsningen som startade 1997.

Många vill lära av framgångarna

– Många, både i Sverige och utomlands, vill verkligen ta tag i den här typen av områden, säger hon och menar att upploppen i Paris förorter förra året fick fler att förstå vikten av att även ta sig an den sociala delen och se uppdraget i ett helhetsperspektiv.

Politiska partier, kommuner och bostadsbolag anmäler löpande sitt intresse för att lära sig av framgångarna i Gårdsten.

– Nu är Centerpartiet och Väsbyhem på gång. Men dom får betala för sig. Här behöver vi få resurser – inte bli av med dom. Pengarna går till Gårdstens ungdomsfond, säger Stina Fransson.

Efter åtta år lämnar hon sitt uppdrag i och med bolags- stämman den 7 mars men kommer att fortsätta att vara verksam som rådgivare och samtalspartner i bostadsfrågor. Under våren väntar också en rad arrangemang där Gårdstensbostäders arbete uppmärksammas.

Östra Gårdsten får pris

Den 15-19 maj kommer representanter från hela världen till Göteborg för att delta i den konferens som brittiska BSHF (Building and Social Housing Foundation) arrangerar.

– Den som vunnit deras pris, World Habitat Award, ska också visa upp sig. Det hör till utmärkelsen, säger Stina Fransson.

Senare i maj väntar också en ny nominering och diplom till Årets Bygge där Solhusen uppmärksammades redan 2000. Nu är det den östra delen av området som får pris i samband med Samhällsbyggardagen i Stockholm den 30 maj.

Presentation i Vancouver

Några veckor senare fortsätter Stina Fransson till Vancouver i Kanada för att tillsammans med Boverket presentera Gårdstensbostäders arbete på den tredje världskongressen om urban utveckling.

– Då kommer vi att fokusera på hållbar utveckling och hur människorna själva varit med och format sin stadsdel. Det är ju de som vet vilka behoven är, säger Stina Fransson.