Två år har gått sedan Vårt Göteborg träffade Robert, då 32 år. Han hade varit hemlös i tio år och försökte bli kvitt sitt missbruk för att kunna få värme och tak över huvudet. – Det är konstigt att inget har blivit bättre. Jag får nog aldrig en bostad, säger han.

För två år sedan kämpade Robert för att överleva vintern och tröttheten. Han brukade gå runt tills han stupade och visste aldrig om han skulle vakna upp levande. Detta var december 2001, samma år som Göteborgs stad lanserade ”Nollvisionen”.

”Allt flyter samman”

Handlingsplanen för nollvisionen hade målsättningen att alla hemlösa skulle ha någon form av bostad under år 2002. Nu är det 2003 och vi hittar Robert helt utslagen av trötthet på en soffa i Gatljusets lokaler, en dagverksamhet som drivs av Stadsmissionen. Han kommer ihåg att vi har träffats tidigare, men vet inte vad han gjort under tiden som gått.

– Allt flyter samman, men jag lever väl likadant nu som jag gjorde då. På frågan om hans situation inte blivit bättre, tänker han efter länge.

– Snarare har det blivit sämre för oss uteliggare. Det finns ännu färre platser nu och det är fortfarande helt omöjligt att få ett boende.

Vill börja arbeta

5BF0_2.jpg För det är ett boende som Robert önskar sig mest av allt. Det har han gjort i tolv år och under det senaste året har han försökt engagera sig lite mer i att ordna upp sitt liv.

– Jag börjar bli trött och less på att gå omkring som jag gör. Jag vill ha något att göra. Men vem skulle ge mig ett arbete? Robert är fast i drogmissbruk och varken kan eller vill sluta. Det mesta kretsar kring att skaffa pengar till narkotika.

”Inte hänt så mycket”

– Det blir mest amfetamin, men jag tar det jag kommer över. Det behövs för att kunna leva som jag gör.

Hos Gatljuset kan Robert duscha, se på TV och sova mellan kl. 8–13.45. Här är det tillåtet att vara drogpåverkad, men absolut förbjudet att använda eller ta med droger in i lokalen.

– Jag har känt Robert i två år och tyvärr har det inte hänt så mycket med honom under den tiden. Det är en mycket snäll kille som alltid har ett gott ord över till någon annan oavsett hur ont han har, säger Yvonne Engström, miljöassistent på Gatljuset.

Hoppas på mildväder

Julen är inte något Robert lägger någon större vikt vid. Den passerar obemärkt förbi. Det enda han hoppas på, är att vintern inte blir alltför kall. Som många av hans kompisar, sover han i trappuppgångar och där finns inte mycket värme.

Robert filosoferar mycket över livet och döden, om varför hans liv har blivit som det blivit.

– Jag tror att jag upplever det goda och det onda starkare än andra människor. Jag har inte slutat tro på det goda, även om livet blivit mörkare.

Vill du hjälpa?
Stadsmissionen är mycket tacksam för alla bidrag, små som stora. Varenda krona gör nytta! Sätt in ditt bidrag på Postgiro: 90 02 09–8 eller Bankgiro: 900-2098.
Vill du skänka kläder, möbler eller andra saker kan du ringa Stadsmissionens insamlingscentral på tfn 031-84 20 20.