Informationsträff på Boplats. Varje termin kommer studenter från andra länder för att plugga på Chalmers eller Göteborgs universitet. Men många har svårt att hitta en bostad. Den 18 april klockan 19.00 arrangerar Boplats en informationsträff som vänder sig till alla som kan tänka sig att hyra ut ett rum till en internationell student.

Varje termin kommer mellan 800 och 900 internationella studenter till Göteborg. De flesta är europeiska utbytesstudenter som ska plugga på Chalmers eller Göteborgs universitet en eller två terminer.

I år testar Boplats Göteborg ett nytt grepp för att hjälpa studenterna att hitta en bostad.

Sökande matchas med rum
– Framåt midsommar kommer vi få listor på alla som kommit in och söker bostad. Dessa matchas sedan med våra rumsuthyrare. Två sommarjobbare har anställts för att hjälpa studenterna, säger Mats Ekblad, informatör på Boplats Göteborg.

En del av rumsuthyrarna återkommer varje år, men det saknas hundratals rum. Den som är intresserad av att hyra ut är välkomna till en informationsträff torsdagen den 18 april klockan 19.00.

– Den vänder sig till den som inte tidigare har hyrt ut och vill veta mer om vad som gäller och hur man går till väga, säger Mats Ekblad.

Centralt belägna rum populära
En jurist reder ut regler och kontrakt, Chalmers och Göteborgs universitet berättar om utbytet och privata värdar och internationella studenter delar med sig av sina erfarenheter.

– Sedan kan man ta med hyreskontraktet hem, färdigt att fylla i, säger Mats Ekblad.

De flesta efterfrågar ett eget rum, men delat kök och badrum är oftast inget hinder.

– Av erfarenhet vet vi också att de flesta föredrar att bo centralt, med gång- eller cykelavstånd till Chalmers eller universitetet. Men vi tar även emot rum som ligger lite längre ut, säger Mats Ekblad.