Ungdomar som har fest och spelar hög musik. Det är den vanligaste störningen bland de cirka 800 larm som bostadsbolagens nya störningsjour åkt ut på sedan starten i april. ”De som håller på och stör är oftast väldigt trevliga för de har inte riktigt förstått att de stör, säger Bo Strandberg, VD för Störningsjouren.

– Sedan finns det förstås olika grader av störningar. Det finns ju faktiskt de som bråkar och de som vill komma in eller tar sig in i entréer och skapar otrivsel i trappuppgångar. Då är det är skönt att kunna ringa till några som kommer ut, säger Bo Strandberg.

25-26 störningar en fredag

– Men det vi märkt är att människor väntar väldigt länge innan de ringer på en störning, och har hunnit bli lite irriterade för att det gått så lång tid.

Störningsjouren, ett bolag som ägs av de kommunala bostadsbolagen, har nu varit i gång i fem månader. Det mesta har löpt enligt planerna även om det funnits en del tekniska inkörningsproblem med dator- och navigationsutrustningen i de två jourbilarna.

– Vi har haft det antal störningar som vi förväntat oss, i genomsnitt fem-sex per dag. Söndag-måndag-tisdag händer inte så mycket, sen kan vi ha toppar med 25-26 störningar på en fredag eller lördag, säger Bo Strandberg.

På Störningsjouren, som har kontoret i Hjällbo, jobbar sammanlagt tio personer i skift med beredskap från åtta till tre vardagkvällar och nätter, och till klockan fyra på fredag- och lördagsnätter.

Ingen tidsaspekt i hyreslagen

Det som hyresgästerna oftast blir störda av är ljud från grannlägenheterna, inte bara musik utan till exempel en teve, att någon flyttar möbler eller mycket barnspring.

– Men mest är det ungdomar som har fest och som inte har förstått hyreslagen. De säger ”jamen, min morsa sa att före klockan tio får vi spela hur mycket som helst”. När Störningsjouren kommer sänker de musiken direkt, berättar Bo Strandberg.

Men det finns alltså ingen tidsaspekt i hyreslagen, man får inte störa någon, oavsett tid på dygnet.

– Det vill mycket till om de som vi åkt ut till ska störa igen för de får väldigt klart för sig vad som gäller. Störningsjourens personal kan hyreslagen. Om man inte rättar sig så kan bli avhyst från sin lägenhet och det vill ju ingen, inte hyresvärden heller.

Förhandlar med privata värdar

Ett besök av Störningsjouren följs alltid upp med en rapport till hyresvärden.

– Då diskuterar vi situationen, för det finns ju vissa återkommande områden, vissa återkommande adresser. Men hyresvärden har alltid bevisbördan. Vi gör en bedömning om vad som är skäligt, i rapporten står det om det är en konstaterad störning eller inte, säger Bo Strandberg.

Ännu har inga privata hyresvärdar anslutit sig till Störningsjouren, men förhandlingar pågår.