Vill du hyra ut? Boplats letar febrilt efter privatpersoner som kan tänka sig att hyra ut ett rum, en lägenhet eller friggebod till en internationell student. På lördag 26 augusti anordnas en ny mingelträff för att försöka knyta nya kontakter.

Det brådskar med boenden – det har anlänt många fler internationella studenter till Göteborg än vad Boplats räknat med.

– Det är svårt att veta hur många som kommer till stan. Ibland anmäler sig studenter för att sedan aldrig dyka upp. Men i år var det ovanligt många som kom, säger Mats Ekblad, informatör på Boplats.

Veckans andra mingelträff
Onsdag 23 augusti anordnade Boplats en mingelträff – som görs årligen – för att knyta ihop studenterna med en tänkbar uthyrare.

– Först då visste vi att det var så många internationella studenter som nu står utan boende. Det är hundratals. De bor just nu på vandrarhem, hotell eller hos en vän.

Därför har Boplats bestämt att snabbt ordna en ny mingelträff på lördag 26 augusti. Tror du att du har ett boende som skulle passa en student? Ring Boplats med dina frågor och funderingar (se länk nedan).

– När man kommer på mingelträffen är det bra om man redan vet att man kan hyra ut. På träffen går det att lära känna den framtida hyresgästen, bestämma tid för visning eller rent av skriva ett kontrakt, säger Mats Ekblad.

Boendet behöver inte vara i city
Boplats söker efter boende inom 45 minuters pendlingsavstånd från Göteborg.

– De flesta vill bo nära skolan, men det kan ju inte alla. Vissa får boende på öarna eller i Alingsås, Lerum eller någon annan ort inom pendlingsavstånd.

Mingelträffarna är en del i ett pågående samarbete med Göteborgs universitet, Chalmers, Göteborg Stad Studentforum, SGS Studentbostäder och Chalmers Studentbostäder.

– Vi har jobbat med att få in rum från privatpersoner sedan 2007. De som skaffar en inneboende ser det inte bara som hjälp med hyran. De lär känna någon från en annan kultur, återknyter kontakten med universitetslivet, och hjälper någon i en svår situation, säger Mats Ekblad.

Mingelträffen äger rum på Boplats, Rosenlundsplatsen 1, lördag 26 augusti klockan 11-14.