Boplats Göteborg hjälper till. Har du ett rum som inte används, eller en gäststuga på tomten? Kanske kan utrymmet användas av någon som behöver en bostad. Boplats driver nu ett projekt tillsammans med Göteborgs Stad för att bättre utnyttja de bostäder som redan finns.

Inflyttningen till Göteborg är stor och även om det byggs mer än på länge är det många som behöver någonstans att bo. Det kan vara personer som fått arbete här, studenter eller nyanlända med uppehållstillstånd. Bara den nya bosättningslagen innebär att 880 personer kommer till Göteborg under 2016.

Pernilla på Boplats
– Sammantaget betyder det här att behovet av bostäder är mycket stort. Samtidigt vet vi att det finns många som inte använder all boendeyta de har. Kanske har de ett rum, eller en sommarstuga att hyra ut. Vi vill uppmärksamma människor på att de har oanade resurser, säger Pernilla Högfors, projektledare på Boplats Göteborg.

I början av oktober får drygt 220 000 personer i och kring Göteborg en folder i sin brevlåda som berättar om vad det innebär att hyra ut privat.

Annonsera kostnadsfritt
För att underlätta uthyrning av privatrum har Boplats har utökat sin digitala tjänst under fliken ”Hyr ut privat”. Där kan privatpersoner kostnadsfritt lägga upp annonser för uthyrning, där finns kontrakt att fylla i och svar på vanliga frågor om exempelvis hyrans storlek, uppsägning och vad man gör om hyresgästen inte sköter sig.

– Den som söker hyresgäst och inte vill ha en första träff hemma i lägenheten eller huset innan man bestämt sig får gärna ses här hos oss på Boplats – på mer neutral mark, säger Pernilla Högfors.

Svar på frågor
Boplats arrangerar också informationsträffar där intresserade kan få svar på sina frågor. Den första hålls den 13 oktober och då finns bland annat fastighetskontoret, hyresgästföreningen och störningsjouren på plats för att svara på frågor. Dessutom kommer en kvinna som hyr ut rum åt tre killar från Syrien, samt en av killarna, att berätta hur det fungerar för dem.

– Vi hoppas inspirera några att öppna sitt hem. Det ger ju inte bara intäkter, utan är också en möjlighet att lära känna nya människor och kanske till och med nya kulturer, säger Pernilla Högfors.